"Nonkel Henri", oom van koningin Mathilde, staat in Brussel terecht voor oplichting

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen vindt voor de Brusselse correctionele rechtbank het proces plaats tegen graaf Henri d'Udekem d'Acoz (83), oud-burgemeester van Poperinge en oom van koningin Mathilde. "Nonkel Henri" zou volgens de aanklacht samen met Hans Velle (53) een stel uit Vlaams-Brabant voor enkele tienduizenden euro hebben opgelicht. De graaf kreeg eind vorig jaar van de Kortrijkse correctionele rechtbank nog zes maanden cel met uitstel in een andere oplichtingszaak. Het Vlaams-Brabantse paar was in een echtscheiding verwikkeld en zou via Henri d'Udekem d'Acoz in contact gekomen zijn met Hans Velle, die al tweemaal een gevangenisstraf voor oplichting had uitgezeten. Beiden zouden herhaaldelijk bij het stel op bezoek geweest zijn. Velle zou daarbij voor verschillende tienduizenden euro's aan erelonen hebben gevraagd en gekregen, maar nooit enige tegenprestatie hebben geleverd.

In december 2016 liep Henri d'Udekem nog een celstraf van zes maanden met uitstel op in Kortrijk. Hans Velle kreeg toen 1 jaar cel, waarvan de helft met uitstel en een derde man, Leonard Van Wymelbeke, acht maanden cel met uitstel. Het drietal had de eigenaar van een landbouwgrond opgelicht. Enerzijds hadden ze hem meer dan 100.000 euro ontfutseld door hem voor te spiegelen ervoor te kunnen zorgen zijn landbouwgrond in een veel duurdere verkaveling voor woningen te wijzigen. Daarnaast hadden ze de man nog eens 15.000 euro afhandig gemaakt door zijn antiekcollectie zogenaamd te laten schatten door een Russische expert. Tenslotte hadden de drie ook de ouders van de man 45.000 euro lichter gemaakt door hen voor te houden dat ze een erfeniskwestie konden regelen.

Het drietal is tegen die veroordeling in beroep gegaan. Dit proces, voor het Gentse hof van beroep, vindt op 6 december plaats.

bron: Belga