MIVB koopt vijf elektrische bussen

De MIVB heeft een bedrijf uitgekozen voor de levering van vijf elektrische bussen. Het gaat om een contract van 5,6 miljoen euro, meldt de openbaarvervoermaatschapij dinsdag. De naam van de constructeur wordt niet gecommuniceerd. Het gaat om elektrische standaardbussen die ’s nachts opladen. Ze worden in de loop van 2018 op het Brusselse net getest.
Brussel werkt momenteel aan proefprojecten met elektrische bussen. De MIVB koopt daarom verschillende soorten elektrische bussen om ervaring op te doen, klinkt het in een persbericht. Zo bestelde de vervoersmaatschappij in juni zeven elektrische ‘midibussen’ (kleiner dan een gewone, standaardbus) bij de Poolse constructeur Solaris. Die moeten de Citybuslijn bedienen, die de voetgangerszone van het stadscentrum met de bovenstad zal verbinden.
“De elektrische bussen die de MIVB zopas bestelde zijn van het standaardtype en uitgerust met ‘overnight charging'”-technologie. De batterijen van deze volledig elektrische bussen worden herladen als het voertuig in de remise staat. De raamovereenkomst voorziet in de levering van 5 bussen met een laadsysteem voor een bedrag van 5,6 miljoen euro”, klinkt het.
Er is voorts nog een bestelling voorzien van elektrische gelede bussen. Ook test de MIVB hybride (standaard- en gelede) bussen, met het oog op de bestelling van 235 exemplaren, waarvan de levering eind 2018 is voorzien.
“In 2018 zullen, zoals beloofd, de eerste elektrische bussen op het MIVB-net rijden. Het is de eerste stap naar een volledig elektrische vloot in 2030 …”, zegt Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet.

bron: Belga