Kersvers rector UGent: "Ronduit schitterend resultaat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rik Van de Walle, de nieuwe rector van de Universiteit Gent, is zeer tevreden met het resultaat van de laatste stemronde in de rectorverkiezingen. Daaruit blijkt dat hij samen met vicerector Mieke Van Herreweghe 71,74 pct van de stemmen haalde. Een tweederdemeerderheid, uitgerekend in de eerste stemronde waarbij dat niet langer een vereiste was. Onder professoren (74,88 pct), assistenten (72,26 pct) en administratief en technisch personeel (77,20 pct) kon het kandidatenduo rekenen op ruime overwinningsmarges. Onder de studenten behaalden ze een meerderheid van de stemmen (55,43 pct). De verkiezingsstrijd aan de Universiteit Gent duurde erg lang omdat het kandidatenduo nooit de vereiste tweederdemeerderheid achter zich wist te scharen. "Maar we hebben steeds 60 pct van de stemmen gehaald", zegt Van Herreweghe, die niet uitsluit dat het onlangs hervormde kiessysteem opnieuw wordt geëvalueerd. "Maar dat zullen we op termijn bekijken, als de rust is weergekeerd."

De Universiteit Gent begon in april aan de rectorverkiezingen, die uiteindelijk 10 stemrondes (waaronder één ongeldige) heeft geduurd. Maar Van de Walle nuanceert eventuele imagoschade. "Er waren natuurlijk discussiepunten. Je kan dat imagoschade noemen, maar het toont ook dat de universiteit zich heeft getoond zoals die is. Wij durven te denken en tegen te spreken", klinkt het. "Als je kijkt naar het aantal nieuwe studenten, valt er van imagoschade trouwens niet veel te merken", vindt Van de Walle. Volgens de laatste cijfers is het aantal nieuwe inschrijvingen aan de UGent dit jaar met meer dan 5 pct gestegen.

De net verkozen rector prijst ook uitdagersduo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. "Zij hebben de uitslag van de achtste stemronde aanvaard en hebben opgeroepen om de rangen te sluiten. Dat moet geen evidente beslissing geweest zijn en het was cruciaal voor dit resultaat. Ze verdienen daar dubbel en dik respect voor", alsnog Van De Walle.

bron: Belga