India zal geen troepen inzetten in Afghanistan

India zal geen troepen inzetten in Afghanistan
India zal geen troepen inzetten in Afghanistan

India zal geen troepen inzetten in Afghanistan. Dat heeft Indiaas minister van Defensie Nirmala Sitharam in New Delhi gezegd na een onderhoud met haar ambtsgenoot uit de Verenigde Staten Jim Mattis. President Trump liet onlangs verstaan meer betrokkenheid van India in Afghanistan te willen. Sitharaman voegde eraan toe dat India al lang bijdraagt aan de reconstructie van Afghanistan en dat het land een aantal initiatieven rond ontwikkeling, gezondheid en infrastructuur blijft ondersteunen. Een militair optreden komt er dus niet.

Jim Mattis zei naar aanleiding van de ontmoeting dat India en de VS blijven samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. “Er kan nergens een veilige haven voor terroristen zijn”, aldus Mattis, echter zonder het woord “Pakistan” te laten vallen. “Precies die elementen die een veilige haven vinden in Pakistan kunnen toeslaan in Bombay en New York”, zei Sitharaman. Volgens persagentschap DPA vroeg Sitharaman haar ambtgenoot de kwestie ter sprake te brengen bij zijn bezoek aan Pakistan.
Het bezoek van Mattis is het eerste bezoek van een hoge regeringsfunctionaris van de Trump administratie in India.Bron: Belga