Honderdtal actievoerders voert protest aan slachthuis Izegem

Honderdtal actievoerders voert protest aan slachthuis Izegem

Aan Slachthuis Verbist in Izegem heeft een honderdtal dierenrechtenactivisten actie gevoerd. Animal Rights publiceerde twee weken geleden een undercoverfilmpje over mishandelde dieren in het slachthuis. Daags voor de heropening van het slachthuis werd voor het bedrijf een stil protest gehouden. Om 11 uur verzamelden een honderdtal actievoerders voor de poort van Verbist in Izegem. Het bedrijf kwam in opspraak door een filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights dat de mishandeling van runderen in het bedrijf aantoonde. Het slachthuis heeft inmiddels een actieplan klaar en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zette maandag het licht op groen voor de heropening onder toezicht.

De actievoerders van Animal Right, maar ook van onder meer Bite Back, hielden een stil protest en legden witte bloemen neer aan de poort als symbool voor alle dierenlevens die verloren gaan in de slachthuizen. Ze konden hun ontgoocheling over de heropening niet wegsteken. “Enkele maanden geleden stonden we aan het slachthuis van Tielt voor soortgelijke feiten. Vandaag staan we hier met dezelfde boodschap. De overheid heeft opnieuw aangegeven dat de economische belangen meer doorwegen dan het dierenwelzijn”, aldus Nadine Lucas van Animal Rights. “Dit is net hetzelfde scenario als in Tielt. Eén werknemer wordt ontslagen als zondebok terwijl de directie vrijuit gaat. Straffen of boetes komen er niet. We zijn ontgoocheld maar laten ons niet ontmoedigen. We merken dat steeds meer mensen dezelfde overtuiging delen.”Het slachthuis mag opnieuw open na een doorlichting. Dat zal ook in alle andere Vlaamse slachthuizen gebeuren. “Maar dat is slechts schijnvertoon. Hoe kan je dit hard maken als Vlaanderen volgende maand uitpakt met een campagne rond biefstuk-friet?”, vraagt Lucas zich af.

Animal Rights diende een klacht in bij de inspectiediensten Dierenwelzijn maar voorlopig zonder gehoor. Ook de klacht die ingediend werd bij het Brugse parket na de beelden in Tielt kreeg nog geen weerklank. Mogelijks hangt ook Animal Rights een klacht boven het hoofd want ze installeerden nogal slinks camera’s in het slachthuis van Izegem. “Maar we maken daar ons niet al te veel zorgen over. We hebben het er voor over”, aldus Lucas.

Opvallend was de afwezigheid van Gaia, nochtans aanwezig in Tielt. “Michel Vandenbosch van Gaia stuurde ons vanochtend nog een bericht om ons succes te wensen. Zij steunen de actie zeker”, besluit Lucas. De actie duurde een tweetal uur.

bron: Belga