Saoedische vrouwen mogen autorijden

AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI

In Saoedi-Arabië mogen vrouwen vanaf nu autorijden. Het was het enige land ter wereld waar dat niet toegelaten was.

De beslissing werd aangekondigd op de staatstelevisie en tijdens een evenement voor de internationale pers in Washington. Een werkgroep heeft nu de taak gekregen om binnen de dertig dagen een concreet voorstel uit te werken. In juni 2018 treedt de nieuwe regeling in werking.Het is al de tweede keer in nog geen week tijd dat in Saoedi-Arabië opmerkelijke toegevingen worden gedaan aan vrouwen. Zo mochten ze afgelopen weekend voor het eerst in een voetbalstadion binnen naar aanleiding van de festiviteiten voor de nationale feestdag.

Economie

Dat is niet toevallig. Door de lage olieprijzen is het land op zoek naar andere inkomsten. De regering wil dat inwoners meer geld steken in vrijetijdsbesteding, ook vrouwen en kinderen. Daarnaast moeten meer vrouwen gaan werken, wat de economie een boost zal geven. Om te gaan werken moeten ze kunnen autorijden. De versoepeling van de wetgeving past in het ‘Vision 2030’-plan, dat de economie minder afhankelijk moet maken van olie.

Chauffeurs

Saoedische vrouwen waren door het rijverbod genoodzaakt om beroep te doen op andere vervoersmiddelen om zich te verplaatsen. Volgens een vooraanstaande Saoedische prins, Alwaleed bin Talal, besteedt een gezin maandelijks gemiddeld 1.000 dollar (850 euro) aan chauffeurs.

De hervorming is een belangrijke stap, maar vrouwen hebben in het ultraconservatieve koninkrijk nog altijd weinig rechten. Zo kunnen ze geen bankrekening openen, reizen, trouwen of scheiden zonder toestemming van een mannelijke voogd.