Roaming in Europa is verdubbeld

Het aantal Europeanen dat in het buitenland evenveel mobiel internet gebruikt als thuis, is verdubbeld sinds de afschaffing van de roamingkosten. Dat blijkt uit de Eurobarometer van de Europese Commissie.

Van de reizigers die afgelopen zomer naar het buitenland trokken, maakte 31% evenveel gebruik van mobiel internet als thuis, een verdubbeling in vergelijking met de 15% in de maanden daarvoor. Sinds 15 juni hoeft wie in het buitenland mobiel surft, belt of sms’t niet meer te betalen dan hij in zijn eigen land zou doen. Zo’n 71% van de Europeanen is van die afschaffing van de roamingkosten op de hoogte, blijkt uit de nieuwe enquête die eind augustus werd afgenomen.Gebruik beperken

Het aantal reizigers dat nooit mobiel surft in het buitenland is sinds juni gehalveerd: van 42% naar 21%. Tegelijk zeggen twee keer zoveel reizigers dat ze op reis even vaak mobiel surfen als thuis. Toch antwoordde 60% dat ze het gebruik van hun smartphone in het buitenland nog steeds beperken.

Dataverbruik stijgt

Volgens de mobiele operatoren is het dataverbruik de voorbije maanden fors gestegen. Het ligt nu drie tot zes maal hoger en dat is volgens de Commissie in grote mate het resultaat van de afschaffing van de roamingkosten. Het resultaat daarvan is dat de operatoren in omgevingen met veel toeristen extra investeringen doen in hun netwerken.