Er liggen nog te veel antibiotica op ons bord

Tussen 2011 en 2016 is het gebruik van antibiotica in de veeteelt met 20% gedaald, onthult Test-Aankoop. Goed nieuws voor onze gezondheid, al moet de strijd tegen antibioticaresistentie nog een versnelling hoger.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Kweekdieren worden allang volgepropt met antibiotica, om bacteriën te doden of als preventieve behandeling. Met alle gevolgen van dien. Onnodige behandelingen helpen bacteriën immuun te worden voor antibiotica. En zo wordt het veel moeilijker om bepaalde ziektes te behandelen.

Jaarlijks 25.000 overlijdens

Door de publicatie van een koninklijk besluit over de behandeling van vee vorig jaar, is het antibioticagebruik aanzienlijk gedaald, stelt Test-Aankoop. In vergelijking met 2011 ging het vorig jaar globaal genomen om 20% minder. Die inspanningen moeten een vervolg krijgen, want België heeft zich ertoe verbonden om dat percentage tegen 2020 naar 50% te brengen. Voor de meest essentiële antibiotica wordt zelfs gemikt op 75%.

Een en ander is belangrijk, want resistente bacteriën kunnen makkelijk op ons bord belanden door het eten van een onvoldoende gebakken stuk vlees of door regelmatig in contact te komen met de besmette dieren. Naar schatting overlijden in Europa elk jaar 25.000 mensen aan een infectie die op dergelijke wijze wordt veroorzaakt.

Enkele basisregels

Gelet op de risico's en in de aanloop naar de European Antibiotic Awareness Day op 18 november, brengen de consumentenorganisaties enkele hygiëne-voorschriften in herinnering, teneinde besmetting te voorkomen. "Ontdooi je vlees altijd in de koelkast", is een van de basisregels die te lezen zijn in het nieuwe magazine dat vanaf vandaag verkrijgbaar is. "En als je het meteen wil gebruiken, kies dan voor de microgolfoven."

Een andere aanbeveling is om meteen je handen te wassen nadat je rauw vlees of keukengerei zoals een snijplank of een bord hebt aangeraakt. En het vlees bak je best tot in de kern, zodat zelfs de meest hardnekkige bacteriën worden uitgeschakeld.