Tienduizenden mensen blijven op Bali ondanks risico uitbarsting vulkaan

Tienduizenden mensen blijven op Bali ondanks risico uitbarsting vulkaan

Ondanks onmiddellijk gevaar willen tienduizenden mensen niet vertrekken in het gebied rond de vulkaan Mount Agung op het vakantie-eiland Bali. Meer dan 62.000 bewoners weigeren volgens de autoriteiten de streek te verlaten. Velen onder hen vrezen blijkbaar dat hun vee of ander bezit zal gestolen worden. Bijna 50.000 mensen hebben tot dusver hun toevlucht in noodverblijven gevonden. Mount Agung is met meer dan 3.000 meter de hoogste berg van het eiland. De overheid vreest al dagen dat hij op elk moment kan uitbarsten. Wat dan juist kan gebeuren, laat zich niet voorspellen. Sinds vrijdag geldt de hoogste alarmfase 4. De lava pruttelt hevig. Dagelijks worden aan de berg meer dan honderd aardschokken geregistreerd.

De laatste uitbraak van Mount Agung dateert van meer dan een halve eeuw terug. De eruptie van 1963/64 duurde in totaal meer dan een jaar. Destijds kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven. Vele mensen werden toen door zogeheten pyroclastische stromen verrast. Dat zijn gloedwolken uit vaste of halfvloeibare lava, gas, rotsen en as, die enorm snel naar beneden rollen. Experten vrezen dat deze ramp zich nu kan herhalen.Volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst stellen de bewoners die ondanks alle waarschuwingen blijven, zich bloot aan extreem groot gevaar. “De pyroclastische stromen kunnen zich met een snelheid tot 300 kilometer per uur voortbewegen”, zei woordvoerder Sutopo Nugroho. Indien het tot een dergelijke gloedwolk komt, worden de mensen gewoon “overrompeld”.

De bezorgdheid over een onmiddellijke eruptie leidt tot steeds meer geruchten. Op de sociale media werden al beelden geplaatst, die een vermeende uitbarsting tonen. Volgens de autoriteiten gaat het echter om vervalsingen. “Mount Agung is nog niet uitgebroken. Die beelden zijn van andere vulkanen”, aldus Sutopo.
Indonesië ligt op de zogenaamde Ring van Vuur. In het gebied botsen verschillende tektonische platen van de aardkorst op elkaar. In de eilandenstaat liggen rond de 130 actieve vulkanen.

bron: Belga