Reynders: "Soedan is geen veilig land, maar er zijn procedures"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft geen probleem met de Soedanese identificatiemissie in ons land, maar geeft toe dat Soedan geen veilig land is. "Maar er bestaan procedures, zoals de mogelijkheid om asiel aan te vragen met veel mogelijkheden voor betwistingen", verklaarde de liberale vicepremier vandaag in De Ochtend op Radio 1. Terwijl minister Reynders vorige week in New York verbleef, ontstond in ons land deining over de missie die in ons land moet helpen Soedanezen te identificeren onder de transitmigranten in de buurt van het Maximiliaanpark en het Noordstation. Daarbij wordt vooral gekeken naar het regime in Khartoem. Ook rees de vraag of de ambtenaren geen deel uitmaken van de geheime diensten.

"In zo'n land is er denk ik geen verschil tussen ambtenaren van Binnenlandse Zaken en de geheime diensten. Het is een dictatuur", reageerde Reynders vandaag. "We weten wie die mensen zijn, maar zoals bij veel landen weten we niet waar ze effectief werken. Weet u wie er exact werkt in veel andere ambassades?"

De minister benadrukt dat er een akkoord is tussen de Europese Unie en Soedan en dat er ook contacten zijn tussen andere Europese landen en Soedan over migratie, "bijvoorbeeld Zweden, met een meerderheid van socialisten en groenen". Met de identificatiemissie heeft Reynders geen probleem, "maar met Soedan wel. Zoals veel andere landen hebben we een aantal problemen met zo'n dictatuur".

bron: Belga