Recordaantal van 709 zitjes in Duits parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Duitse parlement zal de komende vier jaar 709 zitjes tellen in het parlement. Dat is het gevolg van het ingewikkelde kiessysteem in Duitsland, waarbij zowel gestemd wordt voor afgevaardigden per kiesdistrict als voor het totale aantal zitjes dat de partijen in het parlement zullen hebben. De rechts-populistische AfD doet zoals verwacht zijn intrede in het parlement, met 94 zetels. Uit de definitieve resultaten van de verkiezingen van gisteren blijkt dat de grootste partijen CDU/CSU en SPD de grootste verliezers zijn in tegenstelling tot vier jaar geleden. Zo behalen de conservatieven van bondskanselier Angela Merkel nog 33 procent van de stemmen (-8,5 procent) en de sociaaldemocraten van haar uitdager Martin Schulz 20,5 procent (-5,2). AfD is de verrassende sterkste stijger (+7,9 naar 12,6 procent), terwijl ook de liberalen van de FDP (+5,9 naar 10,7 procent) een inhaalbeweging hebben gemaakt. Die Linke behalen 9,2 procent (+0,6), Die Grünen 8,9 procent (+0,5).

Het parlement zal de komende vier jaar 709 zitjes tellen, een nieuw record. Dat het aantal zitjes na elke verkiezingen anders is, is het gevolg van het Duitse kiessysteem, waarbij kiezers twee stemmen uitbrengen: eentje om een kandidaat in hun district te verkiezen en eentje om te bepalen hoe de verhoudingen van de partijen binnen het parlement zal zijn. Indien er meer kandidaten verkozen worden dan er zitjes zijn verdiend, dan krijgt de partij extra zetels of "Überhangmandate". Omdat door die extra zetels de verhoudingen niet meer kloppen, krijgen ook de andere partijen extra zetels of "Ausgleichsmandate".

De zetelverdeling is als volgt: CDU/CSU 246 zetels, SDP 153, AfD 94, FDP 80, Die Linke 69 en Die Grünen 67. Bij de vorige verkiezingen werden 631 zetels verdeeld. Het vorige record dateerde uit 1994, toen de Bundestag 672 zetels telde.

De Duitse krant Die Welt vraagt zich vandaag af of een extra groot parlement het volk beter representeert dan een kleiner exemplaar. "Het wordt allemaal duurder, maar niet noodzakelijk efficiënter", klinkt het.

Bron: Belga