Noord-Korea: “Woorden van Trump zijn ‘oorlogsverklaring'”

Noord-Korea:
Noord-Korea: "Woorden van Trump zijn 'oorlogsverklaring'"

Noord-Korea beschouwt volgens minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho de harde toon van de Amerikaanse president Donald Trump tegen Pyongyang als een “oorlogsverklaring”. “Dit is duidelijk een oorlogsverklaring, omdat dergelijke woorden van een zetelende Amerikaanse president komen”, zei Ri volgens het Zuid-Koreaans persagentschap Yonhap maandag in New York.
Trump had zaterdag getweet dat de Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong Un en zijn regering “niet lang meer hier zullen zijn”. Op dezelfde dag stuurden de VS verschillende langeafstandbommenwerpers uit Guam en gevechtsvliegtuigen naar het internationale luchtruim ten oosten van Noord-Korea om in het geschil rond het nucleair programma van Nord-Korea zijn kracht te demonstreren.

Ri dreigde er bovendien mee de strategische Amerikaanse bommenwerpers neer te halen, ook al dringen ze het Noord-Koreaans luchtruim niet binnen. Zolang de VS de oorlog verklaren, “houden we ons aan het recht op zelfverdediging, inbegrepen het recht de bommenwerpers neer te schieten”, zei Ri. We zullen zien wie het het langst volhoudt. Het charter van de Verenigde Naties geeft alle lidstaten het recht op zelfverdediging.Eerder had het diplomatiek geïsoleerde Noord-Korea met open brieven aan buitenlandse parlementen en partijen om steun tegen de VS gevraagd. In hun schrijven veroordeelde de commissie buitenlands beleid van de Opperste Volksvergadering -het Noord-Koreaans parlement- en het Centrale Comité van de heersende Arbeiderspartij de Amerikaanse president. Ze waarschuwden de Amerikaanse regering er tegelijkertijd voor de hele wereld naar een “nucleaire catastrofe” te leiden, aldus de staatsmedia maandag. De beide raden pleitten ook voor een gemeenschappelijk optreden tegen Washington. Uit de berichten werd niet duidelijk tot welke landen het zondag verstuurde schrijven was gericht.

Bron: Belga