FANC bevestigt dat scheurtjes in Belgische reactoren al ontdekt werden in 1975

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bevestigt dat in 1975 al defecten waren vastgesteld in de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2, zoals het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag op zijn site heeft bericht. Het agentschap beklemtoont maandag dat die defecten niet als een probleem voor de veilige uitbating werden beschouwd en de uitbater de reactoren dus in gebruik mocht nemen. Der Spiegel berichtte vrijdag dat al in april 1975 in de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 scheurtjes waren opgemerkt in bouwelementen voor de containers van de beide reactoren. Het weekblad schreef dat op basis van interne verslagen en analyses die het FANC aan het Duitse groene parlementslid Sylvia Kotting-Uhl bezorgd heeft.

Volgens het FANC zijn die defecten in 1975 via ultrasone inspecties gedetecteerd, en opnieuw in 1977. "Bij de analyses in verband met de waterstofvlokken (scheurtjes) in 2012 werden deze indicaties nogmaals gedetecteerd", aldus het FANC. Het agentschap stelt ook dat het FANC toen opnieuw kon bevestigden dat die op zich geen gevolgen hebben voor de veilige uitbating. Het agentschap stelt dat dit ook is bevestigd door bijkomende, ook externe analyses.

"Het FANC staat dus nog steeds 100 procent achter haar beslissing van 2015 om een heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 toe te laten", klinkt het voorts. "De structurele integriteit van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 ligt immers binnen de opgelegde veiligheidsnormen en de aanwezigheid van waterstofvlokken heeft geen nadelige invloed op de veiligheid van de centrales."

Nog volgens de nucleaire waakhond zijn die waterstofvlokken ontstaan tijdens het productieproces van de reactorvaten, "wat door de vaststellingen uit 1975 wordt bevestigd".

bron: Belga