Australië schenkt Ieper replica’s van iconische leeuwen

Australië schenkt Ieper replica's van iconische leeuwen

Australië zal de stad Ieper twee replica’s van de iconische leeuwen aan de Menenpoort schenken. Dat heeft de Australische minister van Veteranenzaken Dan Tehan aangekondigd tijdens de Last Post Ceremony vandaag onder de Menenpoort. Ieper schonk in 1936 de echte leeuwen aan Australië als dank voor hun opoffering tijdens de Eerste Wereldoorlog. De stenen leeuwen staan sinds 24 april terug in Ieper aan hun vertrouwde Menenpoort, daar waar ze stonden sinds het midden van de negentiende eeuw tot 1917. Hun terugkeer is weliswaar tijdelijk, in het kader van de honderdjarige herdenking van de Slag bij Ieper. De stenen beelden zullen er nog staan tot 11 november, wapenstilstand. Dan keren ze terug naar Australië waar ze hun thuis hebben in het Australian War Memorial in Canberra.

Minister Tehan kwam vandaag met een opmerkelijke verrassing en kondigde aan dat Australië twee replica’s zal maken en schenken aan Ieper, als teken van de sterke band tussen Australië en België. “1917 was het zwaarste oorlogsjaar voor Australië met 70.000 slachtoffers. Meer dan 6.000 namen van Australiërs zonder graf staan gegrift in de Menenpoort. De reproductie van de leeuwen is symbool voor onze gedeelde geschiedenis als bondgenoten tijdens de Eerste Wereldoorlog”, aldus Tehan.
“We zijn trots dat we jaarlijks duizenden Australiërs te gast hebben. En deze genereuze gift zal onze speciale band die al honderd jaar bestaat verder versterken”, aldus burgemeester Jan Durnez (CD&V).bron: Belga