Drie op de tien Vlamingen zijn ongelukkig

BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Zo’n 30% van de Vlamingen voelt zich ongelukkig. Ongeveer 54% vindt dat de doodstraf weer ingevoerd moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van WHY5Research.

Drie op de tien Vlamingen voelen zich niet gelukkig, terwijl 65% wel gelukkig is. Bovendien heeft 24% al eens overwogen om zelfmoord te plegen en voelt 25% zich eenzaam. «Het is een verontrustend cijfer te zien dat zoveel van de mensen zeggen zich niet goed in hun vel te voelen», zei geluksexpert Leo Bormans aan vrt. «Dat heeft veel te maken met mensen die eenzaam zijn. Dat gaat niet alleen om oude mensen, maar ook om jonge mensen.» Volgens Bormans zal eenzaamheid ook in de toekomst een groot probleem blijven.Doodstraf

Een andere opmerkelijke conclusie is dat meer dan de helft van de landgenoten een herinvoering van de doodstraf ziet zitten. Volgens Ivo Aertsen, professor victimologie aan de KU Leuven, is er een stijgende tendens waar te nemen. Dat zei hij in ‘De ochtend’. «Een tiental jaar geleden was gemiddeld een derde van de volwassenen in westerse landen pro de doodstraf. Dat aantal is gevoelig gestegen», klonk het.»

«Volgens mij registreert dit cijfer eerder een buikgevoel dan een doordachte en geïnformeerde opinie», aldus Aertsen. «Dit sluit aan bij een algemeen, eerder vaag gevoel van onveiligheid en onzekerheid dat heel wat mensen vandaag ervaren. Dat gevoel gaat vaak gepaard met extreme neigingen of opvattingen.»