Referendum Iraaks Koerdistan - Iran verbiedt alle vluchten naar Iraaks Koerdistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Iran verbiedt alle vluchten naar Iraaks Koerdistan op vraag van de regering in Bagdad. Dat heeft het Iraanse persagentschap Irna vandaag gemeld. De beslissing komt er op de vooravond van het controversiële onafhankelijkheidsreferendum in de regio. "Op vraag van de centrale overheid van Irak, zijn alle Iraanse vluchten naar de luchthavens van Erbil en Souleymanieh opgeschort, net als alle vluchten die vanuit Iraaks Koerdistan vertrekken en via Iran vliegen", aldus woordvoerder van de Hoge Raad voor de Nationale Veiligheid Keyvan Khosravi. Hij stelde ook dat de beslissing genomen werd omdat de Iraaks-Koerdische verantwoordelijken hun plan om een referendum te organiseren hebben voortgezet, ondanks "alle welwillende inspanningen" van Iran om een andere weg te vinden.

De Iraanse luchtvaartmaatschappijen Mahan Air en Caspian Air bieden regelmatig vluchten aan naar Iraaks Koerdistan vanuit verschillende Iraanse steden. Iran, waar 6 miljoen Koerden wonen, verzet zich sterk tegen het referendum van maandag, dat volgens het land zal leiden tot nieuwe conflicten in de regio. Een mening die gedeeld wordt door het grootste deel van de internationale gemeenschap. Eerder deze maand dreigde Iran er nog mee de grens met Iraaks Koerdistan te sluiten en alle veiligheidsakkoorden op te blazen indien de regio onafhankelijk wordt.

Teheran kondigde vandaag ook nog aan de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Noord-Irak te hebben verscherpt. Bagdad noemt het referendum illegaal, terwijl buurland Turkije, het thuisland van 15 miljoen Koerden, dreigt met nieuwe sancties.

Bron: Belga