WK wielrennen – Van Avermaet wordt zesde: “Geen superdag”

WK wielrennen - Van Avermaet wordt zesde: "Geen superdag"

Greg Van Avermaet is zondag als zesde geëindigd op het WK wielrennen in het Noorse Bergen. “Veel meer zat er niet echt in”, zei hij na afloop. “Als ik me op het eind wat beter positioneer in de sprint eindig ik misschien nog derde, maar eigenlijk was het beste er al af. Ik ben ontgoocheld, maar ook niet al te zwaar. Ik had geen super dag.” “Onze tactiek klopte”, aldus Van Avermaet. “We hebben geen tactische fouten gemaakt. Kevin had echt goede richtlijnen gegeven, iedereen wist hij moest doen en we hebben de koers in handen gepakt. Je moet dat gewoon durven doen. Als je rijdt om gewoon maar mee te rijden, is dat ook maar dom. We hebben nooit achter de feiten aangereden en dat was de sterkte van deze ploeg. De strategie is uitgevoerd, iedereen van de Belgen heeft zijn opdrachten uitgevoerd en dan was het op de laatste klim gedaan aan mij en Phil om ons ding te doen. Daar konden we Alaphilippe niet volgen, we moeten daar gewoon eerlijk in zijn.”
Maar dan was de koers nog niet voorbij. “Alaphilippe was weg, Moscon reed er nog naar toe, maar het viel niet stil. Er was wel samenwerking met de Denen en zo en kwamen we heel snel dichter en hadden we kans op winst. Phil heeft het nog eens geprobeerd met nog twee km te gaan, maar hij raakte niet weg. Gaviria heeft nog aangevallen, net als Dumoulin. Het was echt ‘vollen bak’ koers. En op 1 km werd Alaphilippe dan ingelopen en werd het een sprint. Dan is het zaak om je te positioneren. Ik heb me een beetje laten doen in die laatste twee bochten. Bij de eerste bocht draaide ik nog redelijk, maar dan bij tweede moest ik even inhouden omdat ze bijna vielen en dan verlies ik twee à drie plaatsen en verlies ik een podiumplek, een derde stek. Als je ziet hoe Kristoff en Sagan sprinten zat er niet meer in dan die derde plek. Spijtig, want je wil toch iets teruggeven aan de jongens die zo voor je gewerkt hebben.”
“Peter reed een defensieve koers”, vervolgde Van Avermaet. “Ik heb hem de hele koers niet gezien. Pas in de laatste vier km is hij mij voor de eerste keer gepasseerd. Hij was misschien ook niet heel goed op de klim, maar hij maakt het wel af en dus rijdt hij de perfecte koers. Hij heeft verdiend gewonnen.”
“Ik had zelf geen super dag”, eindigde Van Avermaet. Een gewone dag, maar toch nog beter dan enkele anderen als je ziet dat ik in vijfde of zesde positie over de top van Salmon Hill rijd. Alaphilippe kon ik niet volgen, maar dat kon niemand. Echt ontgoocheld ben ik niet, want ik had niet de superbenen en in de sprint tegen zo’n mannen weet je dat het moeilijk is. Het was ook geen sprint bergop. Veel meer zat er niet in. Dat het parcours niet zwaar genoeg was? Dat zou ik niet zeggen, want als dat zo is, dan moet je mee met Alaphilippe en dat lukte me niet. Kijk, stel dat ik wel mee kan rijden met hem en je wordt dan in de laatste kilometer ingelopen, dan was de ontgoocheling groter geweest. Ik was niet de ‘uitblinker’ vandaag, dat was Alaphilippe, maar hij wint ook niet.”
De kans dat we Van Avermaet nog veel zien koersen dit jaar is wellicht niet zo groot. “Ik moet er nog eens over nadenken, maar normaal rijd ik niets meer. Ook geen Parijs-Tours of de Ronde van Lombardije? Normaal niet”, was het antwoord. Al kunnen de orders van de ploeg misschien nog veranderen.

bron: Belga