Verkiezingen Duitsland – Schulz blijft partijleider

Martin Schulz wil partijleider van de SPD blijven, ondanks dat de sociaaldemocraten de verkiezingen hebben verloren aan de partij van bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft Schulz zondag bekendgemaakt. De historische verkiezingsnederlaag van de SPD noemde hij “moeilijk en bitter”. De SPD zal in de oppositie gaan. De opkomst van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) is “vooral deprimerend”, zei hij. “Het is duidelijk dat de beslissing om vluchtelingen te verwelkomen onze maatschappij heeft verdeeld. Wat een grootse daad van menselijkheid is voor sommigen, lijkt bedreigend voor anderen. We zijn er niet in geslaagd om de mensen ervan te overtuigen dat Duitsland sterk genoeg is om niemand in de kou te laten.”
De centrumlinkse partij slaagde er niet in een groot deel van de traditionele achterban te behouden, aldus Schulz. De SPD behaalde zowat 20 procent van de stemmen, het slechtste resultaat uit de geschiedenis van de partij.
De centrale opdracht voor SPD blijft om de sociale cohesie in de maatschappij te organiseren, aldus nog de partijleider. De strijd voor democratie, tolerantie en respect moet worden voortgezet, klinkt het. “Wij zijn het bolwerk van de democratie in dit land.”

Bron: Belga