Verkiezingen Duitsland – Manifestatie bij verkiezingsfeestje AfD

Een driehonderdtal mensen hebben in Berlijn gemanifesteerd aan een gebouw op de Alexanderplatz waar de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) haar intrede in de Bondsdag viert. De AfD is volgens de exitpolls de derde grootste partij van Duitsland na de parlementsverkiezingen van zondag. De partij zou zowat 13 procent van de stemmen behalen. Vele manifestanten floten of maakten lawaai met instrumenten. Onder hen waren ook vertegenwoordigers van linksradicale groepen. Op een banner stond “racisme is geen alternatief”. Verschillende AfD-politici en aanhangers maakten foto’s en filmpjes van de manifestanten. De politie is in grote getale aanwezig.
De topkandidate van de partij, Alice Weidel, is bereid de nieuwe fractie in de Bondsdag te zullen leiden met de tweede topkandidaat, Alexander Gauland. Ze zei dat op het overwinningsfeestje van de AfD in Berlijn. Het resultaat bij de Bondsdagverkiezingen is een opdracht tot politieke verandering, klonk het. “Nu moeten we het waarmaken, en we zullen dat doen.”
Frauke Petry, voorzitster van de rechtspopulistische partij, liet haar toekomst als partijvoorzitster open. “Dat is een vraag die zich deze avond ook niet stelt”, zei ze zondag aan de ARD.
Volgens medevoorzitter Jörg Meuthen zal de AfD zich in de nieuwe Bondsdag opstellen als een constructieve en harde oppositiekracht. “Relschopperij is voor ons geen categorie. We willen een heel harde, duidelijke oppositie voeren. Dat heeft dit land ook broodnodig”, aldus Meuthen in een uitzending op de ARD en ZDF, waarin vertegenwoordigers van de partijen spraken over het resultaat van de verkiezingen.

Bron: Belga