Bijna dertig mensen gaan na jobdag van De Lijn naar huis met contract

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de jobdag van De Lijn gisteren in Sint-Niklaas en Grimbergen hebben 27 mensen een contract ondertekend, 26 buschauffeurs en één technicus. In totaal kwamen 186 mensen een kijkje nemen. "De jobdagen zijn voor de meeste mensen een eerste kennismaking. We hadden niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn", zegt woordvoerster Astrid Hulhoven vandaag. De Lijn organiseerde een jobdag in de twee steden, omdat buschauffeurs en technici erg moeilijk te vinden zijn. Geïnteresseerden konden gisteren deelnemen aan de selectieproeven, waarna 14 mensen in Grimbergen en 13 mensen in Sint-Niklaas meteen een contract aangeboden kregen.

Voor kandidaat-buschauffeurs volstaat het om een gewoon rijbewijs te hebben. "Je hoeft bij ons geen rijbewijs D te hebben, dat haal je tijdens je opleiding. We testen wel de psychosociale kennis, of mensen sociaal zijn en hoe ze omgaan met mensen", legt Hulhoven uit, die stelt dat een buschauffeur veel meer moet kunnen dan met een bus rijden. Ook de technici die De Lijn nodig heeft, hebben heel specifieke profielen, waarvoor een tekort bestaat op de arbeidsmarkt.

De jobdag in Grimbergen en Sint-Niklaas was de grootste tot nu toe. "We gaan nu een grondig evaluatie doen, maar ik vermoed dat die positief zal zijn. De komende jaren zullen we ons rekruteringstempo hoog moeten houden. Op jaarbasis hebben wij ongeveer 300 mensen nodig, omdat onze leeftijdspiramide een beetje scheef zit", stelt Astrid Hulhoven.

bron: Belga