Antwerps scheepvaartfestival Water-rAnt lokt 35.000 bezoekers

De tiende editie van het scheepvaartfestival Water-rAnt heeft de voorbije drie dagen zowat 35.000 bezoekers naar het Antwerpse Eilandje gelokt, een absoluut record. Vooral zondag kwamen door het mooie weer heel wat mensen de 115 oude schepen bewonderen in de dokken rond het MAS. Speciaal voor de tiende editie stond het Antwerps Watererfgoed in de kijker. Tal van schepen konden bezocht worden, zoals het lichtschip de West-Hinder III, met zijn authentieke uitrusting en sfeer van de jaren 50. Er waren ook rondvaarten, die een unieke blik wierpen op het droogdokkengebied waar binnenkort een nieuw scheepvaartmuseum komt.
Gezinnen met kinderen konden tijdens Water-rAnt het Scheepmaatjesparcours volgen, een wandelroute van 2,2 kilometer waarbij ze heel wat leerden over het leven op het water, zoals knopen leggen, met de roei- en zeilgieken van de Zeescouts varen en in het want van een driemaster klimmen.
Bezoekers werden ook culinair verwend met allerlei specialiteiten die zo uit het Oosterscheldewater kwamen: oesters, kreeft, mosselen, vis, zeekraal en lamsoor, scheermessen… Op zondag schoven vijfhonderd mensen aan de langste mosseltafel van België – 150 meter – aan om liefst 600 kilo mosselen te verorberen.
De tiende editie van Water-rAnt lokte een pak meer volk dan de voorbije edities. In 2015 bracht het scheepvaartfestival 20.000 mensen op de been, nu zowat 35.000. “Een mooie opsteker voor alle vrijwilligers die zich voor dit evenement inzetten. We hebben het aantal schepen dit jaar flink opgetrokken, waardoor Water-rAnt ook meer ruimte in beslag nam, en we hebben ook veel geluk gehad met het weer”, zegt Pit de Jonge van vzw Water-rAnt.

bron: Belga