Amerikaanse footballspelers dagen opnieuw Trump uit

Opnieuw hebben verschillende American Footballspelers neergeknield tijdens het volkslied voor het begin van hun wedstrijden op zondag, in een nieuwe daad van opstandigheid jegens Donald Trump. De Amerikaanse president had opgeroepen om sporters te ontslaan als ze niet zouden rechtstaan tijdens het volkslied, zoals dat traditioneel gebeurt. Op televisiebeelden was te zien hoe verschillende spelers van de NFL een knie op de grond hadden. Dat enkele uren nadat Trump in een nieuw conflict met de sportwereld had voorgesteld om de ploegen te boycotten, waarvan de spelers volgens de president Amerika niet zouden respecteren.
In een tweet zei Trump zondag dat het boycotten van wedstrijden een manier kan zijn om dergelijke protestdaden in de kiem te smoren. Hij herhaalde zondag nog maar eens dat knielen tijdens het volkslied niet aanvaardbaar is.
Voor elke wedstrijd in de Verenigde Staten wordt het Amerikaanse volkslied gespeeld. Spelers en publiek staan tradioneel recht, met de rechterhand op het hart. In de hele NFL knielden spelers zondag neer met gebogen hoofd. Nog meer spelers stonden arm in arm met hun ploegmakkers, coaches, stafleden en zelfs eigenaars, om hun solidariteit uit te drukken.
Onder andere vijftien spelers van de New England Patriots, de regerende NFL-kampioen, zaten zondagmiddag geknield in Foxborough tijdens het volkslied. De spelers van de Pittsburgh Steelers beslisten dan weer om in hun kleedkamer te blijven toen de hymne weerklonk in het stadion van de Bears in Chicago.
De protestdaad dateert al van de zomer van 2016, toen de toenmalige quarterback van de San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, knielde tijdens het volkslied en zo een nationaal schandaal veroorzaakte. Hij deed dat om te protesteren tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Bron: Belga