Sagan schrijft geschiedenis met derde wereldtitel op rij

Peter Sagan klopt Alexander Kristoff in de spurt
Belga / Y. Jansens

Meer dan honderd meter heeft hij niet in beeld gereden, maar Peter Sagan heeft het toch weer geflikt. De Slovaak is voor de derde keer op rij wereldkampioen, al kwam er wel een fotofinish aan te pas.

Het had niet veel gescheeld of Alexander Kristoff had het thuispubliek in het Noorse Bergen in extase gebracht, maar met een late jump deed Sagan wat nooit eerder iemand hem voordeed: drie keer op rij de regenboogtrui veroveren.De titelverdediger had tot in die laatste rechte lijn een volstrekt anonieme wedstrijd gereden, al is dat op WK’s wel vaker het geval. Sagan kan niet echt rekenen op een sterk team en weet dat hij na meer dan 250 kilometer moeilijk te kloppen is in de spurt.

Wellens opent de finale

Er viel tot in de laatste ronde sowieso niet veel te beleven voor de neutrale toeschouwer. Pas na meer dan 200 kilometer, toen de obligate vroege vlucht vol onbekende renners gegrepen was, stak Tim Wellens het vuur aan de lont. De Limburger kreeg onder meer Boom, De la Cruz, De Marchi en Pantano mee, maar hun aanval strandde op 25 kilometer van de aankomst.

In de slotronde waagde Julian Alaphilippe een poging op Salmon Hill, de scherprechter van dienst, maar ook de Fransman werd gegrepen. In de laatste kilometers vielen de beelden van de mobiele camera’s weg, waardoor de ontknoping nog aan spanning won.

Van Avermaet zesde

Het was de Deen Magnus Cort Nielsen die ietwat verrassend als eerste de slotkilometer indook, maar in de achtergrond maakten de grote kanonnen zich op voor de spurt. Daarin haalde Sagan het voor Kristoff en een ontgoochelde Michael Matthews. Greg Van Avermaet moest als eerste landgenoot vrede nemen met de zesde plaats, terwijl Philippe Gilbert zeventiende werd.

Na afloop droeg Sagan zijn overwinning op aan de betreurde Michele Scarponi. «Hij zou morgen (vandaag, red.) verjaren», vertelde de Slovaak. «Ik wil zijn familie alle geluk toe wensen. Ten tweede draag ik deze zege op aan mijn vrouw, die opnieuw in verwachting is.»

De kersverse wereldkampioen gaf ook toe dat hij tijdens de wedstrijd niet verwacht had om opnieuw te winnen. «In de laatste vijf kilometer dacht ik dat de vluchters weg waren en het voorbij was. Maar daarna veranderde alles en op het einde gingen we dan toch naar een sprint. Dit is een heel mooi einde van het seizoen, ik ben er heel blij mee.»