Wat hebben magnesium en dementie met elkaar te maken?

Onderzoekers hebben een link vastgesteld tussen het magnesiumgehalte in het bloed en het risico op het ontwikkelen van dementie
Foto Pexels

Oudere mensen met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed lopen een hoger risico op dementie. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

Volgens wetenschappers van het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam is er een verband tussen het magnesiumgehalte in het bloed van 55-plussers en het risico dat ze een of andere vorm van dementie ontwikkelen.

30% meer kansOf de waarden te hoog of te laag zijn maakt niet uit. Als ze afwijken, is het risico op dementie 30% hoger. Volgens de onderzoekers kan die vaststelling helpen om nieuwe behandelingsmethoden voor de ziekte te ontwikkelen.

Via voeding of supplementen is het namelijk heel gemakkelijk om de magnesiumspiegel te beïnvloeden. Onder meer noten, soja, avocado’s en groene bladgroenten zijn rijk aan het mineraal.

Bovendien nemen 55-plussers vaak medicijnen die de magnesiumspiegel kunnen verlagen, zoals maagbeschermers of plastabletten.