Plantentuin Meise viert negen weken lang zijn renovatie

Plantentuin Meise viert negen weken lang zijn renovatie
Belga / L. Dieffembacq

Na jaren van renovaties is het vernieuwde Plantenpaleis in de Plantentuin Meise officieel ingehuldigd. De heropening van één van de grootste publieke kassencomplexen van Europa zal negen weken lang gevierd worden met een tropisch tintje.

De renovatie is een eerste grote stap in het masterplan van de Vlaamse overheid voor de Plantentuin Meise. Tegen 2026 moet de collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten een veilig onderkomen hebben. Tot dat masterplan behoren ook twee bezoekerscentra, thematische tuinen, een gloednieuw serrecomplex voor onderzoek en conservatie en een houtmuseum.

“We brengen de tropen naar de bezoekers”

“Vlaanderen investeert maar liefst 100 miljoen euro om van onze plantentuin dé botanische tuin van Europa te maken. Als toeristische attractie, maar ook als internationale wetenschappelijke referentie”, vertelt Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters (N-VA).

Om de renovatie te vieren kan het publiek de komende negen weken ook uitzonderlijk op zondag de gloednieuwe serres bezoeken en zich in een andere wereld wanen. “We zullen de tropen naar de bezoekers brengen”, zegt Steven Dessein, administrateur-generaal bij Agentschap Plantentuin Meise.