WK wielrennen - Duyck haalt finish, drie andere Belgen niet

door
Belga
Leestijd 3 min.

Ann-Sophie Duyck was zaterdag de enige Belgische die de finish haalde in Bergen. Ze werd 29e. "Het was moeilijk koersen tegen zo'n sterk blok", erkende de West-Vlaamse. "Over mijn eigen wedstrijd ben ik tevreden, al was ik graag iets dichter geëindigd." De Belgische selectie reisde met slechts vier landgenotes af naar Bergen. Uiteindelijk haalden drie vrouwen de finish niet. Jessy Druyts kwam al vroeg ten val en bezeerde haar pols (die nog niet volledig hersteld was van een gebroken polsbeentje), Kelly Van den Steen viel twee keer en zou de finish niet halen. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis. "Gelukkig liep ze geen breuken op", zei de bondsdokter. "Ze was wel wat duizelig en moest een tijdje onder observatie blijven, maar vanavond is ze al weer in het hotel. Ze kwam ten val in een afdaling, zeker tegen 65 km/u, en maakte een stevige smak. Ze heeft vooral last van een blauw oog en wellicht ook een lichte hersenschudding."

Ook Jolien D'hoore haalde de finish niet. "Dit is een parcours dat niet liegt", stelde ze na afloop. "Het is echt wel een klimparcours. Ik heb mijn kwaliteiten, maar ook mijn beperkingen en klimmen kan ik niet. In het begin liep het nog vrij goed en probeerde ik me vooraan te handhaven. Maar halfweg koers blokkeerden de benen en parkeerde ik volledig. Dit WK was voor mij te hoog gegrepen. Ik probeerde wel aan te klampen, maar het was op. Het hoofd wilde wel nog, maar de benen niet meer. Dit WK was niet voor sprinters en ik had ook geen superdag. Ik ben wel ontgoocheld, want ik had liever wat langer meegereden. Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar ik ben een winnaarstype en dan wil je graag meer."

Het WK volgend jaar in Innsbruck wordt nog lastiger. "Wellicht ben ik er niet bij", verklaarde D'hoore. "Dat is voor andere meisjes, die daar beter uit de voeten kunnen. Nu is mijn eerstvolgende doel het WK in Apeldoorn (28 februari tot 4 maart 2018) met Lotte Kopecky, waar we onze wereldtitel in de ploegkoers verdedigen." In oktober in Berlijn staat het EK piste op het programma, maar niet voor D'hoore. "Nu volgt er eerst wat rust en daarna werk ik aan mijn doelen voor volgend jaar", besloot ze.

Ann-Sophie Duyck was de enige dame die de finish haalde in Bergen. "Ik heb voortdurend geprobeerd om vooraan te koersen, samen met Jolien, omdat je daar toch het minste energie verspild", vertelde ze. "Dat lukte vrij goed. Ik wilde ook graag meegaan in een vroege ontsnapping, maar er waren weinig kansen. En toen de wedstrijd op het eind open brak, lag het tempo echt wel hoog. Ik probeerde aan te klampen, maar ik verzeilde in een tweede groepje."

Dat groepje kwam in het slot wel nog terug op Van der Breggen, Garfoot en co. en zou sprinten om het zilver. "Het was een grote groep en ik wilde graag een plekje in de top 20, maar sprinten is gewoon mijn ding niet", klonk het eerlijk. "Dus ik verloor wel veel plaatsen op het eind. Dat is jammer, maar ik kan wel tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik klom goed en heb op dat vlak dit jaar echt wel progressie gemaakt."

bron: Belga