Spanning rond Noord-Korea – Peking gaat export van olie naar Noord-Korea beperken

Spanning rond Noord-Korea - Peking gaat export van olie naar Noord-Korea beperken

China gaat de export van verschillende olieproducten naar Noord-Korea beperken en de import van Noord-Koreaans textiel stopzetten. Dat doet Peking om te beantwoorden aan de meest recente resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Noord-Korea, klinkt het vandaag. Het Chinese ministerie van Handel kondigde aan dat de export van olieproducten vanaf 1 oktober beperkt zal worden, terwijl de uitvoer van aardgascondensaat en vloeibaar aardgas (LNG) vandaag al wordt stopgezet. Ook de invoer van Noord-Koreaans textiel stopt vanaf vandaag.

De VN-Veiligheidsraad keurde eerder deze maand unaniem nieuwe sancties goed tegen Noord-Korea, na de zesde nucleaire test van Pyongyang op 3 september. In de resolutie van de Verenigde Naties is een verbod opgenomen op de uitvoer van LNG en aardgascondensaat, en een limiet van 2 miljoen vaten per jaar op de uitvoer van bewerkte olie, terwijl de uitvoer van ruwe olie naar Pyongyang wordt beperkt tot de huidige niveaus.China, de enige leverancier van Noord-Korea en zijn belangrijkste bondgenoot, heeft in de afgelopen jaren geen cijfers vrijgegeven over de export naar Noord-Korea. Volgens de Amerikaanse VN-missie levert Peking elk jaar zowat 4 miljoen vaten bewerkte olie en 4,5 miljoen vaten ruwe olie aan Pyongyang.

De maatregelen van de VN lijken al een effect te hebben op Pyongyang, waar de benzineprijzen de laatste tijd aanzienlijk gestegen zijn.

bron: Belga