Spanning rond Noord-Korea – Aardbeving waarschijnlijk reactie op eerdere nucleaire test

Spanning rond Noord-Korea - Aardbeving waarschijnlijk reactie op eerdere nucleaire test
Spanning rond Noord-Korea - Aardbeving waarschijnlijk reactie op eerdere nucleaire test

De aardbeving met magnitude van 3,4 die zaterdag werd gedetecteerd in Noord-Korea, zou enkel maar een seismische reactie zijn op de nucleaire test die Pyongyang uitvoerde op 3 september. Dat heeft Lassina Zerbo, het hoofd van de Verdragsorganisatie voor een alomvattend verbod op kernproeven (CTBTO), verklaard. “Op dit moment is de meest waarschijnlijke hypothese dat het gaat om een gevolg van de vorige gebeurtenis, die erg intens was en die nog gevolgen kan hebben in een breukzone”, aldus het hoofd van de CTBTO, die verbonden is aan de Oostenrijkse zetel van de Verenigde Naties.
Zerbo voegt nog toe dat de beving van zaterdag volgens de experts van de organisatie een gelijkaardige amplitude had als een andere reactie na de explosie van drie september. Bovendien werd de nieuwe aardbeving voorafgegaan door een kleinere beving, wat zou betekenen dat de beving van zaterdag niet door de mens veroorzaakt werd.
De Chinese seismologische dienst CENC had eerder op de dag verklaard dat de aardbeving vermoedelijk werd veroorzaakt door een “explosie” en plaatsvond vlakbij de locatie waar Pyongyang begin september een nucleaire test uitvoerde.

Bron: Belga