Referendum Catalonië – Madrid neemt controle over Catalaanse politie over

Referendum Catalonië - Madrid neemt controle over Catalaanse politie over

Acht dagen voor het omstreden referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid zou plaatsvinden, heeft de regering in Madrid de controle over de politie van Catalonië overgenomen. Op bevel van de procureur des konings komt de Mossos d’Esquadra onder de paramilitaire politie-eenheid Guardia Civil te staan. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn liet wel al weten dat de regionale politie die beslissing niet zal aanvaarden. Madrid en de Spaanse justitie proberen op talrijke manieren het referendum dat gepland is voor 1 oktober, te voorkomen. De volksbevraging, die door de Catalaanse regering op poten werd gezet, werd door het Spaanse Grondwettelijk Hof verboden.

Bij tientallen invallen nam de Guardia Civil de afgelopen dagen 14 separatistische politici en ambtenaren op, die ondertussen weer zijn vrijgelaten. Er werden daarnaast bijna 10 miljoen stembrieven en 1,5 miljoen campagneborden in beslag genomen. Tienduizenden Catalanen trokken eerder deze week de straat op om te protesteren tegen het repressieve beleid van Madrid.De Catalaanse politie werkt nu ook al samen met de Guardia Civil, maar wordt door Madrid beschuldigd van “een gebrek aan inzet”. Madrid kondigde ondertussen aan nog extra politieagenten en agenten van de Guardia Civil naar Catalonië te sturen, en de operaties van de Mossos de Esquadra worden voortaan gecoördineerd door een kolonel van de Guardia Civil. De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken verklaarde volgens de Spaanse krant El País nog dat advocaten de beslissing van het Spaanse parket onderzoeken. Op Twitter schrijven de Mossos dat “ze blijven werken om de veiligheid en de openbare orde te verzekeren, en in dienst zullen blijven van de burgers”.

De Spaanse premier Mariano Rajoy herhaalde vandaag tijdens een bijeenkomst van zijn conservatieve Partido Popular nog dat “het referendum niet zal plaatsvinden”. Ondanks de tegenstand houdt de Catalaanse regering van Carles Puigdemont vast aan het referendum op 1 oktober. Minister van Onderwijs Clara Ponsatí verzekerde dat “de urnen er zullen zijn. De mensen zullen ze in de buurt van hun woningen vinden.”

bron: Belga