WK wielrennen: Belgische junioren starten met ambitie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondscoach Carlo Bomans kan rekenen op een sterke selectie bij de mannen junioren. De Belgische ploeg hoort bij de outsiders en mag vooral tegenstand verwachten uit Noorse en Deense hoek, en van het Britse fenomeen Tom Pidcock. De laatste keer dat een Belgische junior een WK won was Jasper Stuyven in 2009 in Moskou. Tijd voor een nieuwe wereldkampioen dus. "Dit is een sterke lichting", gaf bondscoach Carlo Bomans aan, "elk van mijn jongens heeft zich bewezen het voorbije jaar in zware wedstrijden, maar natuurlijk, dit is een WK en moeilijk te voorspellen, maar ik verwacht wel dat ze meedoen in de finale."

Met Thibaut Ponsaerts heeft België een goede kanshebber. De junior toonde zich alvast tevreden over de omloop na de verkenning. "Ik vond het een heel mooi parcours, zwaar genoeg om het verschil te maken en het is ook redelijk technisch. Het is alleen jammer dat de laatste vijf kilometer in dalende lijn zijn, maar op het einde is het redelijk bochtig, dus ik denk dat je wel met een groepje voorop kan blijven."

"Ik hoop dat we met de Belgische ploeg de regenboogtrui kunnen pakken", toonde hij zich ambitieus, "in blok zijn we een sterk collectief en dat moeten we uitbuiten en ik hoop voor mezelf persoonijk dat ik kan meedoen in de finale."

Naast Ponsaerts wordt het ook uitkijken naar de prestatie van Remco Evenepoel, de junior die vorig jaar nog bij Anderlecht speelde en sinds enkele maanden op een koersfiets zit en met resultaat. "Ik houd wel van dit parcours", stelde hij, "het is voor een type renner die goed uit de voeten kan in de Ardennen of de Amstel Gold Race. Het is een parcours waarop je het verschil kan maken en als het tot een sprint komt, zal dat met niet meer dan 15 renners zijn, zeker geen grote groep. Er kunnen zich veel scenario's voordoen in deze wedstrijd, het wordt zaak om alert en vooraan te koersen. We hebben een sterke ploeg met Loran Cassaert, Thibaut Ponsaerts, Maxim Van Gils, Xandres Vervloesem en Ilan Van Wilder, elk van ons kan hier winnen."

De Belgische ploeg moet vooral een sterk Noors blok vrezen met Andreas Leknessund en dan is er ook de Deen Julius Johansen. Tot slot hoort ook Tom Pidcock bij de favorieten. Eerder deze week kroonde hij zich tot wereldkampioen in de tijdrit en hij werd het voorbije jaar wereldkampioen in het veld.

De junioren rijden hun wedstrijd zaterdag, de start is om 9u30.

bron: Belga