UHasselt bekroont Marleen Temmerman met Founders’ Prize

UHasselt bekroont Marleen Temmerman met Founders' Prize

Marleen Temmerman heeft aan de UHasselt de ‘Paul Janssen Award for Leadership in Statistical South Collaboration’ gewonnen. Met deze ‘Founders’ Prize’ eert het Centrum voor Statistiek haar “rijke carrière en haar wereldwijde inzet voor de gezondheid en rechten van vrouwen en kinderen”. De prijs wordt uitgereikt tijdens een symposium ter ere van prof. dr. Paul Janssen, een van de pioniers van de UHasselt. Na haar doortocht in de Senaat van 2007 tot en met 2012 trok prof. dr. Marleen Temmerman naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar ze het departement Reproductieve Gezondheid & Onderzoek ging leiden. In die rol werkte ze hard om de verbetering van reproductieve en seksuele gezondheid binnen de VN op de agenda te plaatsen. In 2015 stapte ze over naar ontwikkelingsorganisatie ‘Aga Khan Development Network’ in Kenia, waar ze het Oost-Afrikaanse Aga Kahn-netwerk voor vrouwengezondheid en onderzoek onder haar hoede kreeg. Professor Temmerman is daarnaast verbonden aan de UGent en oprichter van het ‘International Centre for Reproductive Health’, dat strijdt voor seksuele en reproductieve gezondheid als basisrecht.

De UHasselt wil met de Founders’ Prize Temmerman eren voor haar leiderschap. “Professor Temmerman heeft prijzen en eredoctoraten ontvangen van instellingen van over de hele wereld”, zegt rector Luc De Schepper. “Vandaag voegen we daar een erkenning aan toe. Marleen Temmerman heeft zich onderscheiden als voorvechtster van de gezondheid en rechten van vrouwen en kinderen overal ter wereld, vooral in het Zuiden.”Het is de eerste keer dat de UHasselt de ‘Paul Janssen Award for Leadership in Statistical South Collaboration’ uitreikt. De prijs is vernoemd naar voormalig vicerector Onderzoek Paul Janssen, die in de pioniersjaren kwam doctoreren aan de universiteit en er later docent en gewoon hoogleraar werd. “Professor Janssen is een drijvende kracht achter het internationale netwerk, met name in Afrika, van het Centrum voor Statistiek én van de UHasselt”, besluit De Schepper.

Het Centrum voor Statistiek van de UHasselt bekroont ook Harvard-statisticus David Harrington en Jan Swanepoel van de Zuid-Afrikaanse North-West University met een Founders’ Prize, vernoemd naar twee andere pioniers van het UHasselt-onderzoeksinstituut: respectievelijk Herman Callaert en Noël Veraverbeke.

bron: Belga