Rechtbank Brussel – Voormalig leraar aan judo-topsportschool staat terecht voor misbruik leerlingen

Voor de Brusselse correctionele rechtbank gaat vrijdag het proces van start tegen K., een voormalig judoleraar aan de judo-topsportschool, die verschillende van zijn leerlingen zou aangerand hebben. Eén van die ex-leerlingen deed eind mei onder een schuilnaam haar verhaal in de krant De Standaard. Volgens zijn advocaat ontkent K. echter dat hij enig “misdadig inzicht” had. Het proces zal vrijdag enkel ingeleid worden, de pleidooien zullen pas op een latere datum plaatsvinden. De getuigenis van “Nele”, zoals haar schuilnaam in De Standaard luidde, maakte deel uit van de reeks getuigenissen die de krant eind mei publiceerde over seksueel misbruik binnen het Belgische judo.
Daarin vertelde de jonge vrouw dat ze op de topsportschool judo misbruikt was door haar judoleraar K. Het misbruik zou begonnen zijn toen ze ongeveer 13 jaar oud was. K. zou haar verteld hebben dat hij verliefd op haar was en zou zowel op als naast de mat seksueel getinte opmerkingen gemaakt hebben en haar op een ongepaste manier aangeraakt hebben.
Op haar zestiende kwam het tot een confrontatie, waarna Nele probeerde het contact af te breken. Toen ze in september naar school terugkeerde, dreigde ze ermee alles te vertellen als K. haar nog aanraakte. Dat liep enkele weken goed, tot er zich een nieuw incident voordeed.
K. mocht nog zelf uit de school ontslag nemen maar later werd er klacht tegen de man ingediend en bleek dat er nog minstens twee andere meisjes slachtoffer zouden zijn geweest, allebei ook beloftevolle judoka’s.
Meester Jef Vermassen, de advocaat van de voormalig judoleraar, wil voorlopig weinig commentaar kwijt over het dossier.
“Ik kan alleen zeggen dat mijn cliënt al enkele jaren geschorst is en het daar zeer moeilijk mee heeft”, klinkt het. “Dit was tenslotte zijn beroepsbezigheid en hij ontkent dat hij enig misdadig inzicht heeft gehad.”

bron: Belga