Nieuw ballet van gearresteerde regisseur Serebrennikov in première in Bolsjoi-theater

Nieuw ballet van gearresteerde regisseur Serebrennikov in première in Bolsjoi-theater

De wereldpremière van het ballet “Noerejev” van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov gaat op 9 en 10 december in première in het Bolsjoi-theater. Dat heeft het Russische theater vandaag aangekondigd. Serebrennikov staat momenteel onder huisarrest op verdenking van verduistering. Zijn arrestatie was volgens sommigen politiek gemotiveerd. Het ballet over Rudolf Noerejev (1939-1993), een van Ruslands meest getalenteerde dansers die in 1961 vanuit de Sovjet-Unie naar het westen vluchtte, was gepland op 11 juli, maar de première werd uitgesteld omdat het stuk “niet klaar” was. De beslissing om de première te laten plaatsvinden op 9 en 10 december, werd genomen na een ontmoeting met Serebrennikov, die toestemming gaf aan choreograaf Joeri Possotsjov om het stuk af te werken.

De 47-jarige Serebrennikov, artistiek directeur bij hedendaagse theaterhuis in Gogol in Moskou en filmregisseur, werd eind augustus officieel in verdenking gesteld voor “fraude op grote schaal”. Hij staat momenteel onder huisarrest, wat volgens de cultuursector in Moskou een manier is om de kritische kunstenaar monddood te maken.In “Noerejev” komt onder meer de homoseksualiteit van de danser aan bod. Het openlijk tonen van homoseksualiteit is wettelijk verboden in Rusland, om de jeugd te beschermen. Critici menen dan ook dat de reden voor de annulering van de première in juli daarmee te maken had, en dat de verklaring dat het stuk niet klaar was, enkel maar de officiële uitleg was.

Serebrennikovs huisarrest loopt normaal gezien af op 18 oktober. Indien dat zo blijft, zal de regisseur het stuk zelf alsnog afwerken, aldus Vladimir Oerin, directeur-generaal van het wereldberoemde theater in Moskou.

bron: Belga