Leuvense oncoloog Johan Swinnen bereikt Santiago de Compostela

Johan Swinnen heeft Santiago de Compostela bereikt. De oncoloog van de KU Leuven bereikte na een tocht van 2.400 kilometer in 33 dagen zijn einddoel in Spanje. Hij liep van Leuven naar het bedevaartsoord in Galicië om kankerpatiënten, onder wie zijn zoon, te eren.
Swinnen (51) werd aan het slot van zijn tocht, die op 21 augustus startte aan het UZ Gasthuisberg in Leuven, opgewacht door onder meer zijn zoon Pieter (19), zijn echtgenote en rector Luc Sels van de KU Leuven. Het was uit dankbaarheid dat zijn zoon, vijf jaar na een kankerdiagnose, nog steeds bij hem en zijn familie is dat de kankeronderzoeker zijn actie ondernam.

Met zijn onderneming wilde de professor ook geld inzamelen voor kankeronderzoek. “De teller staat op 100.000 euro”, zegt Griet Van der Perre van het departement Oncologie van de KU Leuven. “Bij zijn aankomst ontving hij ook nog eens een cheque van enkele duizenden euro’s.”Het grootste deel van de tocht legde Swinnen alleen af. Sympathisanten en vrienden uit Leuven liepen kleine stukken van het traject mee om de eenzame loper bij te staan.

In zijn rugzak (‘Post voor Compostela’) zaten meer dan 800 brieven en kaartjes van kankerpatiënten, als symbool van de strijd tegen de ziekte. “Ze vormen een nieuwe boodschap van hoop. Ik heb nooit een held willen zijn. De kankerpatiënten, dat zijn de helden. Ik heb niet meer gedaan dan gelopen”, zo vertelde Johan Swinnen vlak na aankomst van zijn “grensverleggende” tocht, waarvan het slot via VTM-livestream te volgen was.

bron: Belga