Karine Huts publiceert oorlogservaringen joodse nonkel Géorg Kluger

Karine Van den Heuvel-Huts en Ivo Pauwels hebben vrijdag hun boek “Wat mijn kleinzoon weten moet” voorgesteld. Het gaat om een lijvige kroniek over het onderduiken van haar nonkel Géorg Kluger in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij komt ook sterk de risicovolle hulp in beeld die de joodse bevolking kreeg. Het verhaal start in 1939, wanneer zijn ouders de veertienjarige jongen Géorg vanuit Wenen naar Antwerpen sturen. Onder een schuilnaam komt de jonge, niet-praktiserende jood in een Franstalige kostschool in Kalmthout terecht. Telkens wanneer het te gevaarlijk wordt, moet de jongeman naar een volgende locatie, al dan niet met een nieuwe schuilnaam. Het verhaal leest als een roman, en is doorweven met dagboekfragmenten van Géorg zelf.
Géorg Kluger is de nonkel van Karine Van en Heuvel-Huts, vrouw van ondernemer Fernand Huts. “Mijn nonkel vertelde eigenlijk weinig over de oorlog, al heeft hij zijn verhaal tegen ons elk apart wel eens gedaan. Toen Kluger in februari 2014 overleed, vond familie een hoop documenten, inclusief de dagboeken. Er zat een kaartje bij: ‘Voor David, wat mijn kleinzoon weten moet’. In de afgelopen drie jaar hebben we alles bij elkaar gebracht”, zegt Karine Huts.
Zelf is ze onder de indruk van de hulp die meerdere mensen en groepen hebben geboden. “Het is niet het zoveelste verhaal van de Holocaust, maar juist het verhaal van de velen die anoniem hebben gevochten voor hun leven en dat van anderen.”

bron: Belga