Identificatiemissie uit Soedan – Francken zegt dat alles op correcte manier verloopt

De aanpak van Soedanese migranten in het Maximiliaanpark gebeurt op een correcte manier. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vrijdag in Terzake (Canvas). Mensen die teruggestuurd worden, kunnen tegen deze beslissing in beroep gaan en dan volgt er een gerechtelijke toetsing, aldus Francken. Over zijn direct taalgebruik zegt hij dat hij “een signaal wil geven aan de mensensmokkelaars”. “Er zijn een honderdtal mensen in de gesloten centra, dat is één op de vijf plaatsen die worden ingenomen door Soedanezen”, zegt Francken. Veertig van hen worden teruggestuurd naar Italië (ze hebben een “Dublin-hit”), drie gaan vrijwillig terug naar Soedan en van tien mensen is al vastgesteld dat ze niet uit Soedan komen.
Worden er mensen effectief teruggestuurd? “Dat is de logica der dingen. Maar zij kunnen in beroep gaan en zullen dat wellicht ook doen en dan zal het principe van de non-refoulement (niemand mag teruggestuurd worden naar een plaats waar er gevaar is voor diens leven of risico op foltering, nvdr) getoetst worden”, zei Francken.
De staatssecretaris ging in debat met Groen-Kamerlid Kristof Calvo. “Het probleem is de samenwerking met Soedan. Ik begrijp de samenwerking niet met een regime waar we hopelijk kilometers vanaf staan”. Volgens Calvo moeten de diensten van Francken de Soedanezen actiever en neutraler informeren over de mogelijkheid om hier asiel aan te vragen. “Daar zijn we al acht maanden mee bezig”, zei Francken. “De essentie is dat ze naar Engeland willen.”
Francken krijgt van oppositie én coalitiepartners kritiek op zijn harde manier van communiceren. Calvo vindt de manier waarop Francken over vluchtelingen praat er vaak over. “Francken is helaas een veelpleger.”
“Ik voel me niet aangesproken”, zegt Francken zelf. “Ik wil een duidelijk signaal geven door direct taalgebruik en aan mensensmokkelaars zeggen dat ze niet naar hier moeten komen, dat het hier niet gaat lukken.”

bron: Belga