Grote regionale verschillen in slaagpercentage arts-tandarts Grote regionale verschillen in slaagpercentage arts-tandarts

Grote regionale verschillen in slaagpercentage arts-tandarts Grote regionale verschillen in slaagpercentage arts-tandarts

Er bestaan grote regionale verschillen in de slaagpercentages voor het ingangsexamen arts en tandarts. Dat blijkt uit gegevens van onderwijsminister Hilde Crevits. In West-Vlaanderen ligt het percentage bijvoorbeeld op 24,4 procent, in Limburg slechts op 14,9 procent. Eerder raakte al bekend dat 1.266 studenten geslaagd zijn voor de examens in juli en augustus. Dat is een vijfde van het totaal aantal deelnemers. Het laagste slaagpercentage werd genoteerd bij deelnemers uit het buitenland. Van hen haalde slechts 6,9 procent de benodigde score. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Wallonië slaagde meer dan 20 procent van de deelnemers. Enkel in Limburg (14,9 procent) en Brussel (12,9 procent) werden lagere scores opgetekend.

Volgend jaar wordt een nieuw type examen ingevoerd. De deelnemers worden vanaf dan gerangschikt op basis van hun score en de hoogst gerangschikten kunnen aan de opleiding starten. Er komt ook een apart examen voor artsen en tandartsen. Wie dat wil kan wel aan beide proeven deelnemen. De kandidaten zullen dan ook ten laatste op 1 augustus hun resultaat kennen, zodat ze zich indien nodig nog op een andere studie kunnen voorbereiden.De nieuwe formule biedt volgens Crevits de mogelijkheid om het examen in de toekomst ook inhoudelijk te vernieuwen. Werkgroepen bekijken hoe er naast wetenschappen ook meer op andere competenties kan worden gefocust, zoals communicatieve, sociale en technische vaardigheden. Er bestaan grote regionale verschillen in de slaagpercentages voor het ingangsexamen arts en tandarts. Dat blijkt uit gegevens van onderwijsminister Hilde Crevits. In West-Vlaanderen ligt het percentage bijvoorbeeld op 24,4 procent, in Limburg slechts op 14,9 procent. Eerder raakte al bekend dat 1.266 studenten geslaagd zijn voor de examens in juli en augustus. Dat is een vijfde van het totaal aantal deelnemers. Het laagste slaagpercentage werd genoteerd bij deelnemers uit het buitenland. Van hen haalde slechts 6,9 procent de benodigde score. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Wallonië slaagde meer dan 20 procent van de deelnemers. Enkel in Limburg (14,9 procent) en Brussel (12,9 procent) werden lagere scores opgetekend.

Volgend jaar wordt een nieuw type examen ingevoerd. De deelnemers worden vanaf dan gerangschikt op basis van hun score en de hoogst gerangschikten kunnen aan de opleiding starten. Er komt ook een apart examen voor artsen en tandartsen. Wie dat wil kan wel aan beide proeven deelnemen. De kandidaten zullen dan ook ten laatste op 1 augustus hun resultaat kennen, zodat ze zich indien nodig nog op een andere studie kunnen voorbereiden.

De nieuwe formule biedt volgens Crevits de mogelijkheid om het examen in de toekomst ook inhoudelijk te vernieuwen. Werkgroepen bekijken hoe er naast wetenschappen ook meer op andere competenties kan worden gefocust, zoals communicatieve, sociale en technische vaardigheden.

bron: Belga