Brusselse jongeren gaan rappen om cybergeweld te stoppen

door
Belga
Leestijd 1 min.

'Stop Cybergeweld', dat is de campagne die vandaag gelanceerd werd door Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) om jongeren van 12 tot 18 jaar te sensibiliseren over online pesten. De jongeren worden uitgedaagd om een rappende slagzin uit te vinden tegen cybergeweld en zo een prijs te winnen. "Veel jongeren lijden onder cybergeweld, vaak in stilte en zonder dat hun ouders of vrienden het weten", vertelt staatssecretaris Debaets. De campagne moet de mensen bewust maken van het groter wordende fenomeen en het tegelijkertijd bespreekbaar maken. Doordat cybergeweld vaak loopt via sociale media en informele kringen, voelen leerkrachten, opvoeders, begeleiders en ouders zich vaak machteloos ten opzichte van de problematiek. In dat opzicht ontwierp equal.brussels een pedagogische brochure voor de verschillende opvoeders.

Om de jongeren rechtstreeks aan te spreken wordt de campagne ondersteund door een clip en een nieuw nummer van de Brusselse rappers Mia Lena en Jay MNG. 'Stop Cybergeweld' daagt de jongeren dan ook uit om zelf met een treffende punchline te komen die abrupt een halt kan toeroepen aan het online pesten.

Die slagzin mag gezongen of geschreven zijn, met muziek of met video. Elke vorm van rap wordt aanvaard, zolang het maar op de sociale media gedeeld wordt met de hashtag #rap4respect. De jongeren met de beste slagzin maken kans op prijzen als een hiphop-workshop en inkomtickets voor het indoor avonturenpark Koezio.

bron: Belga