Sp.a verbolgen over opname van 11-jarige in volwassenpsychiatrie: “Regelrechte schande”

Sp.a verbolgen over opname van 11-jarige in volwassenpsychiatrie: "Regelrechte schande"

Oppositiepartij sp.a reageert verontwaardigd op de gedwongen opname van een 11-jarig meisje in een psychiatrische instelling voor volwassenen. “Dit verhaal is een regelrechte schande”, zeggen Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche en Kamerlid Karin Jiroflée, die de “besparingswoede van Maggie De Block en co” met de vinger wijzen. Begin deze week werd een meisje 11 jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis voor volwassenen, hoewel dat eigenlijk verboden is voor kinderen jonger dan 15. Een psychiater oordeelde dat gedwongen opname voor haar de beste oplossing was, maar in kinder- of jeugdpsychiatrie was nergens plaats, waarna het parket besliste haar te colloqueren in een instelling voor volwassenen.

Sp.a vindt dat niet kunen. De situatie is een rechtstreeks gevolg van het “kille besparingsbeleid” van de regeringspartijen, vindt de partij. “De besparingswoede van Maggie De Block (minister van Volksgezondheid, Open Vld, red.) en co leidt tot dit soort schrijnende situaties. In plaats van mensen – en zeker kinderen – in nood te helpen, schrapt de regering in de hulpverlening”, hekelen Van den Bossche en Jiroflée.Met de reactie van De Block, die zegt de situatie te betreuren en er alles aan te doen om dit soort zaken te vermijden, neemt de partij geen genoegen. “De minister haalt de schouders op als ze met de gevolgen van haar beslissingen wordt geconfronteerd. Dit is het rechtstreekse gevolg van haar eigen beleid. Gaat ze ontkennen dat ze miljarden bespaart op de gezondheidszorg? Dat ze deze zomer de middelen voor de dagpsychiatrie voor jongeren maar liefst heeft gehalveerd? Dat zij degene is die besliste om te besparen op het personeel in de kinderpsychiatrie?”, vragen beide sp.a-parlementsleden zich af.

“Onze jongeren verdienen meer dan een minister die de schouders ophaalt. Een rijke samenleving als de onze kan het zich niet veroorloven om te besparen op het welzijn van onze kinderen”, besluiten ze.

bron: Belga