Rechtbank Dendermonde – Egyptische bende mensensmokkelaars verzet zich tegen gevorderde celstraffen

De 25 leden van een bende Egyptische mensensmokkelaars die opgepakt werden na een controle op de snelwegparkings van Groot-Bijgaarden en Wetteren verzetten zich tegen de gevorderde celstraffen. Dat bleek donderdag voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Het openbaar ministerie vroeg tussen de 5 en 12 jaar cel, maar de meeste verdachten betwisten hun aandeel in de feiten. Het onderzoek startte na het onderscheppen van illegalen in de omgeving van de parking langs de E40 in Wetteren. De bendeleden, hoofdzakelijk van Egyptische afkomst uit het Brusselse, gebruikten onder meer de parkings van de E40 in Groot-Bijgaarden, Wetteren en Drongen. Ze vertrokken ’s nachts met de vreemdelingen vanuit Brussel richting E40, om hen dan op de parkings plaats te laten nemen in de ladingruimte van vrachtwagens.
Er werden vorig jaar in oktober zestien verdachten opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Na verder onderzoek kwamen nog meer verdachten in beeld. Ze probeerden 40 of meer mensen per nacht te smokkelen en schuwden geen geweld tegenover de gesmokkelden of rivaliserende bendes. Er zijn 495 slachtoffers gekend, voornamelijk Syriërs, Soedanezen en Egyptenaren.
Het openbaar ministerie vorderde gevangenisstraffen tussen de 5 en 12 jaar cel, maar een deel van de verdachten vraagt de vrijspraak. Sommige beklaagden ontkenden de feiten en andere verklaarden dat ze een beperkter aandeel hadden. De hoofdverdachten erkenden eerder wel het gebruik van koelwagens en andere risicovolle transporten. Vijf van de 25 verdachten lieten verstek gaan.
De uitspraak wordt in oktober verwacht.

bron: Belga