N-VA verlaat halfrond uit protest tegen lauwe reactie Ecolo op nazi-afbeelding Francken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De N-VA-fractie heeft vandaag de plenaire Kamer verlaten toen een parlementslid van Ecolo het woord zou nemen. De partij deed dat uit protest tegen het uitblijven van een duidelijke, afwijzende reactie van de Franstalige groenen op de "nazi-afbeelding" die hun jongerenafdeling woensdag publiceerde. "Dat de moederpartij hier geen afstand van neemt, is voorbij de democratische fatsoensgrens", zegt fractieleider Peter De Roover. Ecolo J lanceerde gisteren via de sociale media een afbeelding van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken als Duitse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De groene jongeren protesteerden daarmee tegen het akkoord dat Francken (N-VA) met de Soedanese autoriteiten sloot om een delegatie naar ons land te sturen die Soedanese transitmigranten moet identificeren. Groen distantieerde zich van de actie, maar zusterpartij Ecolo reageerde veel minder duidelijk.

De N-VA-fractie besliste daarom uit protest het halfrond te verlaten toen Ecolo aan het woord kwam tijdens het vragenuurtje. "Dit is niet alleen de nazi-misdrijven op zich relativeren, maar bovendien wekken ze de indruk dat zij fatsoenlijk zijn en de rest niet", lichtte De Roover het vertrek van zijn fractie toe in Villa Politica.

Hij herinnert eraan dat ook zijn partij enkele maanden geleden met iets gelijkaardigs werd geconfronteerd, toen de ondervoorzitter van de N-VA-jongeren een bedenkelijke spotprent lanceerde. "Bij ons is toen zeer consequent opgetreden", aldus De Roover, die verwacht dat Ecolo zich formeel distantieert. "Zo bedrijf je geen politiek. Ik stel vast dat bij Ecolo de fatsoensgrens veel verder ligt."

bron: Belga