Facebook verbiedt berichten van Rohingya-rebellen

Facebook verbiedt berichten van Rohingya-rebellen
Facebook verbiedt berichten van Rohingya-rebellen

Socialenetwerksite Facebook verbiedt publicaties van de Myanmarese Rohingya-rebellen, die ze als “gevaarlijk” beschouwt. De moslimminderheid zit achter aanvallen tegen de politie van eind augustus, waarna het leger een offensief gestart is tegen de Rohingya. De Verenigde Naties spreken van een etnische zuivering. Het blokkeren van het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) op Facebook is niet gebeurd op vraag van de overheid, maar past gewoonweg binnen het beleid om gewelddadige groepen te weren, aldus Facebook.

Facebook is een belangrijk medium, zowel voor de verdedigers van de rechten van Rohingyas als voor de overheid en het Myanmarese leger, dat al zijn persberichten via de socialenetwerksite publiceert.Verschillende verdedigers van de Rohingya hebben in de afgelopen dagen hun Facebookaccount geblokkeerd zien worden, nadat ze werden gerapporteerd door internetgebruikers. Ze gebruikten Facebook onder meer om de aandacht te trekken op de gewelddaden en vervolgingen tegen Rohingyas.

Facebook liet weten dat het die inhoud wil toelaten, en dat het probeert om enkel die berichten te verwijderen die gedeeld worden om aan te zetten tot geweld. De berichten die werden gepubliceerd om te sensibiliseren of om de feiten te veroordelen worden niet verwijderd, klinkt het.

Sinds 25 augustus zijn al meer dan 420.000 Rohingyas Myanmar ontvlucht richting Bangladesh, om te ontsnappen aan het offensief van het Myanmarese leger.

Bron: Belga