Elfjarig meisje gedwongen opgenomen in psychiatrie voor volwassenen

Elfjarig meisje gedwongen opgenomen in psychiatrie voor volwassenen

Een meisje van elf jaar is dinsdag gedwongen opgenomen in een psychiatrisch centrum voor volwassenen in Gent. Er kon geen geschikte plaats in de kinder- en jeugdpsychiatrie worden gevonden. Het bericht staat vandaag in de Vlaamse kranten. Nadat het meisje maandag een zware crisis had doorgemaakt, oordeelde een psychiater dat een gedwongen opname de beste oplossing was. “Vanuit het ziekenhuis werd rondgebeld in de hoop een vrij bed te vinden in de kinderpsychiatrie. Maar het was een vruchteloze zoektocht. Het parket heeft daarom de collocatie gevorderd, en de jeugdrechter heeft die ondertussen bevestigd”, zegt Eva Brantegem, woordvoerder van het Oudenaards parket.

Volgens de regelgeving kunnen kinderen jonger dan 15 jaar niet naar de volwassen psychiatrie. Alleen via een collocatie kan dat toch, want dan krijgt het gerechtelijk bevel voorrang.In het Gentse centrum Dr. Guislain betreuren ze de situatie. De afdeling waar volwassenen met ernstige problemen verblijven, is volgens algemeen directeur Marc Jans zeker niet de beste plaats voor het kind. “Maar wij moeten het bevel van de jeugdrechter volgen.” Kinderpsychiaters menen dat een plaatsing als deze tot elke prijs vermeden moet worden. “Er kan blijvende schade worden aangericht.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zit erg verveeld met de gedwongen plaatsing van het 11-jarige meisje. “Heel spijtig”, noemt haar woordvoerster het. “We doen er alles aan om dit soort schrijnende situaties te vermijden. Maar het lukt niet altijd.”

bron: Belga