Anderhalf jaar na 'Panama Papers': akkoord over rapport met aanbevelingen voor bestrijding fiscale fraude

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vertegenwoordigers van de federale meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR in de bijzondere Kamercommissie Panama Papers hebben een akkoord bereikt over een rapport met aanbevelingen voor de bestrijding van belastingontwijking en fiscale fraude. Dat hebben Rob Van de Velde (N-VA) en Roel Deseyn (CD&V) laten weten via Twitter. "Witte rook", schrijven ze. De commissie Panama Papers werd in de lente van 2016 opgericht toen uit gelekte documenten bleek dat er internationaal op grote schaal aan belastingontwijking wordt gedaan, ook door 732 Belgen. Om het beroepsgeheim voor bepaalde getuigen te kunnen omzeilen, werd de commissie even omgeturnd in een onderzoekscommissie.

Na ruim een jaar is er nu dus een akkoord over een rapport met aanbevelingen, althans onder de vier meerderheidspartijen. N-VA, CD&V, Open Vld en MR zetten donderdag hun handtekening onder een 120 pagina's tellende tekst, waarin de aanbevelingen in ongeveer honderd artikelen opgelijst worden. Rob Van de Velde denkt dat ook de oppositie zich erin zal kunnen vinden. "Over bepaalde zaken zijn meerderheid en oppositie het niet eens, maar dat lijkt mij over kleinere punten te gaan", zegt hij. Volgens Roel Deseyn heeft de meerderheid de voorbije maanden wel naar een consensus gezocht, "maar was het tijd om de landing in te zetten".

Volgende week dinsdag komt de commissie opnieuw samen. Voorzitter Ahmed Laaouej, die sinds donderdag ook fractieleider is van de PS, wil er het ontwerpverslag bespreken maar zal nu dus moeten werken op basis van een tekst waar de meerderheid het over eens is geraakt. Ten laatste op 30 oktober, wanneer het mandaat van de commissie verstrijkt, moet het eindverslag worden goedgekeurd, maar Luk Van Biesen (Open Vld) maakt zich sterk dat er tegen de 'state of the union' van premier Charles Michel, rond 15 oktober, afgerond kan worden.

bron: Belga