Elle Fanning in zeven stappen

Elle Fanning
AFP / R. Fury

In april volgend jaar wordt Elle Fanning 20. Het is een onwaarschijnlijk prille leeftijd als je weet hoe vaak de Amerikaanse actrice al voor de camera heeft gestaan. Ze gaat bovendien steeds meer op zoek naar uitdagingen. Het bewijs: in ‘The Beguiled’, de nieuwe film van Sofia Coppola, laat ze zich van haar meest verleidelijke en duivelse kant zien. Omdat wij er alvast van overtuigd zijn dat we van Fanning nog mooie dingen mogen verwachten, stellen we haar hier even voor.

1. Sportieve familie

De Fannings, oorspronkelijk afkomstig uit Georgia, hebben topsport in het bloed. Vader Steven speelde baseball, moeder Joy verdiende haar brood met tennis, grootvader Rick speelde football en grootmoeder Jill was sportjournaliste. Zelf blonk Elle op school uit in volleybal en ze haalde ook een behoorlijk niveau in ballet, tot ze een fikse groeischeut kreeg. “Hoe groter je bent als danseres, hoe meer talent je moet hebben”, zegt ze. Ze begreep al snel dat haar talenten elders lagen, al kan je aan haar lichaamshouding zien dat ze ooit gedanst heeft. Vandaag onderhoudt Elle haar conditie vooral met bokslessen.

2. Zus vanHet klinkt oneerbiedig en intussen heeft ze absoluut al haar eigen pad geëffend, maar Elle ging een tijdlang door het leven als de jongere zus van Dakota Fanning. Wat wil je ook? Dakota trok op haar 6de samen met hun moeder naar Hollywood op aanraden van een castingverantwoordelijke, en ze kreeg daar prompt belangrijke rollen vast naast onder meer Sean Penn (‘I Am Sam’), Denzel Washington (‘Man on Fire’) en Tom Cruise (‘War of the Worlds’).

3. Jong begonnen

Elle was nog geen 2 jaar oud toen ze voor het eerst voor de cameralens belandde, als jongere versie van Dakota’s personage in ‘I Am Sam’. Als 5-jarige bengel maakte Elle zoveel indruk op de set van ‘The Door in the Floor’ (met Jeff Bridges) dat haar eigen carrière meteen van de grond kwam. In een sneltempo volgden onder meer ‘Déjà Vu’ (naast Denzel Washington), ‘Reservation Road’ (naast Joaquin Phoenix), en ‘Babel’ en ‘The Curious Case of Benjamin Button’ (allebei met Brad Pitt en Cate Blanchett).

4. Omarmd door Coppola-clan

In 2011 maakte Elle in The Directors Bureau, het productiebedrijfje van Roman Coppola (zoon van de beroemde cineast Francis Ford Coppola), toevallig kennis met Romans zus Sofia. Het klikte meteen en Sofia bood haar de rol aan van de dochter in het ingetogen acteursverhaal ‘Somewhere’. En nu slaan de twee de handen dus opnieuw in elkaar voor het broeierige kostuumdrama ‘The Beguiled’. “Sofia’s werk komt recht uit haar ziel”, zegt Elle. “Ik heb enorm veel bewondering voor de elegantie en sierlijkheid waarmee ze succesvol is geworden.” Een jaar na ‘Somewhere’ stond de actrice trouwens ook op de set bij de grote Francis, voor de bezwerende nachtmerrie ‘Twixt’.

5. Zin voor risico

Laten we wel wezen: Elle Fanning ziet eruit als een engeltje. Het is geen toeval dat ze de rol van prinses — zeg maar de Schone Slaapster — kreeg in ‘Maleficent’. Maar ze schrikt er niet voor terug om geregeld naast de lijntjes te kleuren. Wie vorig jaar de bizarre modehorror ‘The Neon Demon’ aandurfde, weet dat. Even voordien had ze in het gangsterdrama ‘Live by Night’ ook al een ex-junkie en -hoertje gespeeld. In ‘The Beguiled’ goochelt ze opnieuw met haar maagdelijke imago. “Ik vond het geestig om haar de rol van ijdel en gemeen en sletterig meisje te geven”, zegt Sofia Coppola. “Dat personage staat in schril contrast tot de lieve meid die Elle in werkelijkheid is.”

6. Mode-icoon

Met haar looks trok Elle al snel de aandacht van de modewereld. Op haar 13de woonde ze voor het eerst een modeshow bij en ze werd prompt het gezicht van modehuis Marc Jacobs. Tussen haar films door duikt ze regelmatig op in reclamespotjes voor designers (bijvoorbeeld Miu Miu), en vandaag maakt ze net als onder andere Blake Lively, Julianne Moore, Diane Kruger en Jennifer Lopez publiciteit voor L’Oréal Paris.

7. Sterke vrouwen

Sinds haar kinderjaren wordt Elle omringd door sterke vrouwen, en ze dankt met name haar moeder en grootmoeder voor de steun die ze altijd gekregen heeft. Vrouwen met persoonlijkheid trekken haar aan, wat bijvoorbeeld ook uitlegt waarom ze na ‘The Beguiled’ nog twee keer met een vrouwelijke regisseur heeft samengewerkt. Eerst is er de thriller ‘Galveston’ van Mélanie Laurent en daarna het drama ‘I Think We’re Alone Now’ van Reed Morano. Als het aan Elle zelf ligt, doet ze binnen de kortste keren trouwens zelf haar duit in het zakje. “Ik wil dolgraag regisseren”, klinkt het. “Als acteur ben je een deel van de visie van iemand anders. In plaats daarvan zou ik graag eens zelf zo’n visie creëren. Ik weet dat het een enorme uitdaging zal zijn, maar ik popel om het te doen.”

Ruben Nollet