Twaalf topambtenaren in Barcelona gearresteerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Anderhalve week voor een omstreden referendum over de afscheuring van Spanje zijn in de regio Catalonië voor het eerst separatisten gearresteerd. Tot de twaalf topambtenaren, die vandaag in de Catalaanse hoofdstad Barcelona werden opgepakt, bevond zich ook de nummer twee van het ministerie van Economie en Financiën, Josep Maria Jové. Dat meldden de media, zich beroepend op informatie van de paramilitaire politie Guardia Civil. Uit protest tegen de arrestatie van de regeringsfunctionarissen kwamen honderden mensen samen voor de gebouwen van de Catalaanse deelregering, die in de vroege voormiddag door de Guardia Civil werden doorzocht. "No pasarán!" en "Weg met de Spaanse politie", scandeerden de demonstranten.

Het door de deelregering van Carles Puigdemont georganiseerde referendum voor onafhankelijkheid zal op 1 oktober doorgaan ondanks enkele verbodsbepalingen van het Spaanse grondwettelijk hof en een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. Na de huiszoekingen en arrestaties riep Puigdemont een crisisvergadering van zijn deelregering bijeen.

Justitie en de centrale regering proberen met verschillende maatregelen de separatisten af te brengen van hun onafhankelijkheidsplannen. Het Openbaar Ministerie dagvaardde honderden separatistische burgemeesters wegens ongehoorzaamheid en ambtsmisbruik. Premier Mariano Rajoy zei dat hij onder geen enkel beding een afscheuring van Catalonië zal toestaan.

bron: Belga