Optocht door Gent voor dakloze kinderen: “De situatie is abominabel”

Optocht door Gent voor dakloze kinderen: "De situatie is abominabel"

In Gent hebben zo’n 250 mensen een optocht door het centrum van de stad gehouden om aandacht te vragen voor het lot van dakloze kinderen. “We willen aan de noodrem trekken. Het is echt niet normaal dat kinderen de nacht moeten doorbrengen in een park. Het is 5 na 12”, zegt woordvoerder Thiska Vandurme. Het solidariteitsmoment was georganiseerd door een tiental Gentse organisaties, die de handen in mekaar slaan voor de campagne “Wooncrisis: Geen kind op straat”. De Gentse welzijnsorganisaties zien dat kinderen steeds vaker het slachtoffer worden van hardnekkige kansarmoede. “De private huurmarkt is voor steeds meer mensen onbetaalbaar, maar voor deze gezinnen, de meest kwetsbare in onze maatschappij, is de situatie abominabel. Ofwel worden ze het slachtoffer van huisjesmelkers, ofwel moeten ze de nacht doorbrengen in het park. We zien dat vandaag, het is realiteit”, zegt Vandurme. Na de optocht wordt een klein houten huisje gebouwd onder de Gentse stadshal, waar vannacht een aantal actievoerders de nacht zullen doorbrengen.

“De optocht is een oproep naar het stadsbestuur maar ook naar Vlaanderen”, verduidelijkt de organisatie. “Er zijn te weinig sociale woningen en ondertussen staan sommige huizen gewoon leeg. Er moet dringend een oplossing komen.”

“We zien dit als een wake-up call”, zegt de Gentse schepen voor Wonen Sven Taeldeman, die een korte toespraak gaf. Ook OCMW-voorzitter en schepen van armoedebestrijding Rudy Coddens nam het woord. “We zetten stappen, maar zijn nog niet tevreden met de vooruitgang. Bedankt om ons deze spiegel voor te houden”, klinkt het. “We vinden het sympathiek dat ze hier zijn”, klinkt het nog bij Vandurme. “Maar nu is het tijd voor actie. We gaan de situatie opvolgen en als er geen oplossing is tegen de winter, komen we opnieuw op straat.”

bron: Belga