Algemene Vergadering Verenigde Naties – Premier Michel ontmoet Iraanse president in New York

Premier Charles Michel heeft dinsdag in New York een ontmoeting gehad met de Iraanse president Hassan Rohani, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze sneden daarbij meerdere gespreksonderwerpen aan, waaronder het conflict in Syrië, de strijd tegen terrorisme en het nucleair akkoord met Iran. Volgens de Belgische regeringsleider kan de invraagstelling van het nucleaire akkoord door de Amerikaanse president Donald Trump een kans betekenen voor de Europese Unie. “Het is een gelegenheid voor de Unie om haar waarden te verdedigen. Dat Iran bereid is tot samenwerkingen op verschillende niveaus, is een goede zaak”, zegt Michel.
“Veel Europese landen zijn ervan overtuigd dat een dialoog met Iran noodzakelijk is voor stabiliteit”, luidt het voorts. Het nucleair akkoord uit 2015 vormt daarbij “een stap in de goede richting”. Europa zal erop toezien dat de deal gerespecteerd wordt, maar verwacht van Teheran ook loyaliteit in de implementatie ervan, gaf de premier te kennen.
Michel wees Rohani er daarnaast op dat hij ook de banden tussen België en Iran wil versterken. Daarom heeft hij het Iraanse staatshoofd uitgenodigd voor een bezoek in ons land.
De Belgische premier benadrukt ten slotte dat hij het met Rohani ook gehad heeft over thema’s waar ze het niet over eens zijn, met name mensenrechten.

Bron: Belga