Al in 2015 inbreuken op dierenwelzijnswet in slachthuis Izegem

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het slachthuis in Izegem, dat recent in opspraak kwam na een filmpje van Animal Rights, heeft ook in 2015 al de wet op het dierenwelzijn overtreden. Dat blijkt uit een inspectieverslag dat Belga heeft kunnen inkijken. "Onaanvaardbaar", zo zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. "Waarom wordt er nu pas opgetreden?", zegt hij. Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is er in 2015 wel degelijk een PV opgesteld en is er een administratieve geldboete uitgeschreven. Vorige week kwam het slachthuis van Izegem onder vuur te liggen na een undercoverfilmpje van Animal Rights. In dat filmpje was te zien dat runderen met stokken in een box werden gejaagd en elektrische schokken kregen. Ze konden ook zien hoe andere runderen bij hun poten werden opgehangen en de keel werden overgesneden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet het slachthuis sluiten.

Uit een inspectieverslag van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) blijkt nu dat er in het slachthuis al langer problemen zijn met de naleving van de wet op het dierenwelzijn. Zo maakt het verslag melding van een inbreuk op de wetgeving op 15 mei 2015. Toen stelde de betrokken dierenarts vast dat er 7 personeelsleden aan een koe aan het trekken waren terwijl het dier "duidelijke tekenen van pijn en ziekte" vertoonde. Toen de dierenarts vroeg om daarmee te stoppen en het dier "onmiddellijk te schieten" werd dit eerst geweigerd. Ook de beslissing van de dierenarts om het dier af te keuren werd betwist door de leidinggevende van het slachthuis.

Nog volgens het verslag is het "niet de eerste keer" dat dergelijke inbreuken worden vastgesteld. "Het is niet de eerste keer dat het leidinggevend personeelslid de opdrachten van de DMO's (Dierenartsen Met Opdracht, red.) weigert te aanvaarden", staat in het verslag.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum vindt de situatie "onaanvaardbaar". "In Tielt gebeurde net hetzelfde: er werd in het verleden dierenleed vastgesteld, maar dat verdween blijkbaar in de schuif. Alleen als undercoverbeelden het grote publiek bereiken, neemt minister Weyts actie. Dit is onaanvaardbaar. De handhaving van dierenwelzijn in Vlaanderen moet grondig verbeteren."

Volgens het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is er in 2015 wel degelijk een PV opgesteld. "We hebben hier wel degelijk tegen opgetreden en een administratieve geldboete uitgeschreven", klinkt het in een eerste reactie.

bron: Belga