Aardbeving Mexico - Al minstens 49 doden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aardbeving in Mexico heeft al aan zeker 49 mensen het leven gekost. In de deelstaat Morelos zijn al 42 doden gemeld, zo deelde gouverneur Graco Ramírez mee. Daarnaast werden al twee dodelijke slachtoffers geteld in de agglomeratie Mexico-Stad en er zijn ook al vijf doden geteld in Puebla, de deelstaat ten oosten van Morelos. De aardbeving, met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter, deed zich dinsdag rond 15.15 uur lokale tijd (20.15 uur Belgische tijd) voor. Volgens het Mexicaanse seismologisch instituut bevond het epicentrum zich in de omgeving van Axochiapan in de deelstaat Morelos, slechts 160 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. De Amerikaanse Geological Survey zegt dat het epicentrum op 51 kilometer diepte en 8 kilometer ten zuidoosten van Atencingo, in de staat Puebla lag. Beide plaatsen liggen aan de grens tussen beide deelstaten.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft een nationaal crisisberaad gehouden en heeft vanuit een helikopter de aanzienlijke schade opgenomen. Volgens de burgemeester van Mexico-Stad Miguel Ángel Mancera zijn in zijn miljoenenstad zeker twintig gebouwen ingestort.

De internationale luchthaven heeft voorlopig alle vluchten afgelast. De universiteit van Mexico-Stad deelde via Twitter mee, dat alle cursussen en evenementen voor onbepaalde duur zijn opgeschort om de gebouwen op schade te onderzoeken. Ook in de scholen zijn de lessen voorlopig uitgevallen. Nieto heeft ondertussen ook de evacuatie van alle beschadigde ziekenhuizen bevolen.

De aardbeving gebeurde dinsdag net op de herdenkingsdag van een van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis van Mexico. In 1985 werden bijna 10.000 mensen gedood toen Mexico-City zwaar werd getroffen. Pas op 7 september van dit jaar waren bij een aardbeving met een magnitude van 8,2 nog rond de 100 mensen in Mexico omgekomen.

Mexico bevindt zich in een van de wereldwijd actiefste aardbevingszones. Een groot deel van de landmassa ligt op de zich westwaarts bewegende Noord-Amerikaanse Plaat. Daaronder schuift de langzaam naar het noordoosten bewegende Cocosplaat. De bodem van de Stille Oceaan duikt zo onder de Mexicaanse landmassa. Dat leidt steeds weer tot aardbevingen aan de Mexicaanse zuidkust.

Bron: Belga